Top 10 filmer från 2018

31.12.2018 kl. 16:00

Jepjep, det är den här tiden på året och det är dags för min lista. En lista där det saknas två filmer, Bad Times at the El Royale och Spider-Man: Into the Spiderverse. Bad times är en film jag såg fram emot men som jag inte hade möjlighet att se då den gick. Spiderverse är en film jag hade möjlighet att se men tänkte att den säkert inte är något att ha och sedan dagen efter att den försvann från lokalbiografen så har i princip varenda människa jag sett som sett den sagt att det är den är 2018 års bästa film.

Så listan då. Först ut är.

Honourable Mention: Robin Hood

Alright. Det här är inte en bra film. Men det är den film som jag rekommenderat åt alla som jag träffat den senaste tiden. För mig är det en film som måste ses. Den är så fantastiskt... I tiden. Om många år så kommer folk att titta tillbaka och säga att Robin Hood, det är filmen som bäst har fångat hur det var att leva i år 2018.

På samma sätt som man nuförtiden ser på en massa konstiga filmer från 2002 som "post-9/11 films". Så är det här en... Post-Trump-film. Men inte bara det. Utan den är också en massa annat och helt galen och väldigt sevärd.

Bäst är det att gå in utan fördomar.

 

10. Hotel Artemis

Precis som ifjol så är min tionde plats kanske en film som egentligen inte passar in på listan. (Jag lade nästan Aquaman här för den är också galen på ett liknande sätt som Robin Hood, men inte lika "of its time") Men jag skrev ju faktiskt ett helt inlägg om Hotel Artemis när det begav sig så det är förmodligen fräschare tankar än de jag nu inte längre kommer ihåg.

 

9. BlackKklansman

En sann historia om en svart polis som infiltrerar KKK. Kanske en annan film som egentligen symboliserar 2018 bättre än Robin Hood, men i den här är det inte i misstag. Det fina i den här filmen är hur den kombinerar humor med riktigt slagkraftiga sekvenser. Vilket är något som jag alltid tycker gör sådana saker mycket starkare. När alla är allvarliga är allvaret normaltillstånd. När det finns lättsamhet så är allvaret allvarligare. Eller hur man nu ska säga det.

 

8. Solo: A Star Wars Story

Litet tveksam är jag över den här för den har litet det bekymret att jag gillade den stort när jag såg den första gången, sedan såg jag den en andra gång och den var kanske inte riktigt lika bra och nu har jag inte ännu sett den en tredje gång. Men det kan ju inte hjälpas att jag gillar Star Wars allt för mycket för att inte ha den på min lista. Om The Phantom Menace kom ut i år så hade den också varit någonstans på min lista bara för att det är Star Wars. Dessutom skrev jag ju också ett inlägg om den här då det begav sig. Jag minns inte ens vad jag skrev, men det var säkert smart.

 

7. First Man

Första mannen på månen. En ganska torr-ish historia, mest för att Neil Armstrong tydligen inte var den mest expressiva av människor så filmen fångar det väldigt bra. Samtidigt så är det ju just det här smala uttrycket som får det här att fungera. Och sedan är det ju det här med känslan av klaustrofobi inne i rymdskeppet för att sedan verkligen se månen när de är ute där.

En av mina största drömmar är ju att någongång få fara ut på månen. När jag var liten tänkte jag att vi borde ha månbaser vid det här laget, men det verkar ju inte riktigt vara på någon agenda så att gå på månen är väl något jag aldrig kommer att få göra.

Men i den här filmen är det nästan svårt att tro att de inte skickade en filmcrew upp dit för att filma.

 

6. Eighth Grade

Mysig ungdomsfilm. Jag är alltid svag för de här. Och den här var ju riktigt, riktigt bra. Vet förstås inte riktigt om jag har så stora saker att säga om den här.

 

5. Death of Stalin

Komedi om sovjetunionens ledarskap när Stalin kastar in handduken. Gjorde av de som gjorde The Thick Of It., Så det är politiskt spel men rappa käftar och dokumentärliknande kamera. Men insatserna är ju litet högre i Sovjetunionen än i Storbritannien, speciellt då det gäller spelpjäserna.

 

4. The Ballad of Buster Scruggs

Egentligen en hög (sex stycken) kortfilmer som alla utspelar sig i vilda västern. Väldigt snygga kortfilmer. Det kan inte hjälpas att man i de här vinjetterna kastas in i vilda västern på ett sätt som jag inte har gjort på ett tag. Det är enskilda korta människoöden. Som kanske inte riktigt går vägen. Mina favoritkortfilmer är förmodligen The Gal Who Got Rattled och All Gold Canyon.

 

3. Mission Impossible: Fallout

Det är litet jobbigt med den här filmen för det mesta som jag uppskattar i den är bara den galenskap som det innebar att göra den. Största delen av det man pratar om när man pratar om den är ju också alla de galenskaper som Tom Cruise hittar på för vår njutning.

Dessutom såg jag den här i Tennispalatsets Scape-sal vilken kanske gjorde upplevelsen starkare. Jag har ju inget att jämföra med. Men den här filmen släpper inte taget. Visst det är ingen Fury Road men väldigt kompetent action är det ju i alla fall.

 

2. Annihilation

Annihilation hade jag sett fram emot en längre tid men sedan fick distributörerna i sin vishet den goda idén att inte släppa filmen på bio och jag blev litet inte-glad och så såg jag inte filmen förrän nu i december.

Mest så känner jag ju att jag gärna hade sett den här filmen på bio. Den har visuella grejer som man gärna sett på det sättet. Men förutom det så är ju det här bara bra science fiction. Det är inte så ofta det kommer bra science fiction och när det kommer så då måste det ju läggas högt på listor.

Det finns ett mysterium, det finns alltmöjligt. I grund och botten är det ett slags "First Contact"-scenario där två olika livsformer inte riktigt förstår varandra och därför kanske är till skada för varandra.

Mycket sevärd dock. Annars hade den väl inte varit på andra plats på min lista.

 

1. Unga Astrid

Här är det ju min Astrid Lindgren-bias som skiner igenom. (På liknande sätt som min Star Wars-bias) Det kan inte hjälpas att en relativt vanlig biopic ändå blir på första plats bara på grund av att det handlar om Astrid Lindgren. Det finns säkert människor som tycker att Bohemian Rhapsody var en av årets bästa filmer bara för att de gillar Freddie Mercury och Queen också. Den var ju åtminstone inte dålig.

 

Så där var min lista. Glömde bort superhjältarna också i år. Konstigt är att jag nästan känner att Aquaman var bättre än allt det andra. Trots att Black Panther väl hör till en av de mest hyllade superhjältefilmerna och Infinity War var säsongsfinalen på de senaste tio åren av marvelfilmer. Och Deadpool 2 kom också ut (och var nästan på min lista tills jag såg en massa filmer i december)

Jag och innan jag glömmer så måste jag ju bara kasta fram en länk till min Letterboxd där jag listat varenda film jag såg under året som gick (det blev 131 filmer, det känns som ganska många)

Kommentarer (1)
Vi har 5 filmer gemensamt så det var ju riktigt kul. Men annars är jag nog överraskad att du inte sett Roma. Vi kan ju se den här hos oss något tag. Har sett den så många gånger redan. :)

Min lista kan läsas här: http://popkultursmulor.blogspot.com/2019/01/top-10-filmer-fran-ar-2018-och-litet.html
Fantastix09.01.19 kl. 21:44

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.

Senaste kommentarer