24 dagar, 24 spel, Into the Breach

24.12.2018 kl. 01:06

Alright, då har vi kommit till en av årets höjdpunkter. Into the Breach var ett spel jag väntade en stund innan jag köpte, men sedan när jag äntligen gjorde det var det också mitt tusende spel på Steam. Ett passande tusende spel.

För det här spelet är ju precis så bra som de flesta säger att det är. Ett turbaserat taktiskt spel som handlar helt och hållet om att planera sin tur till att vara så effektiv som möjligt. Det finns få slumpelement här utan varje tur är ett pussel som ofta har en lösning. Och om det inte har en lösning så var det oftast för att man gjorde ett dåligt val under en tidigare tur.

Det påminner mig litet om Invisible Inc, ett spel som också helt och hållet handlade om att planera ihop en tur och vara effektiv utan egentliga slumpelement.

Det fina i Into the Breach är stunderna (och de är många, vilket gör det ännu bättre) då man kommer på lösningen på ett pussel som först såg omöjligt ut och man känner sig så otroligt smart för att man knuffade undan en fiende in i ett rökmoln vilket gör att den blockerar en annan fiende som annars skulle skjuta på en av städerna man skyddar och allt faller på plats i en helt underbar dans av awesome.

Jag trodde när de första bilderna på spelet kom ut att den begränsade spelplanen (ett bräde på 8x8 rutor) skulle göra spelet "för litet" och begränsa variationen. Men där hade jag nog väldigt fel. Jag har inte ens själv ännu hunnit leka med alla variationer av styrbara enheter eller motståndarkombinationer. Det är också dess relativa simpelhet som gör spelet mer genialt. Det är enkla regler som ändå skapar varierande innehåll.

Kartorna är ju dessutom slumpgenererade, men de måste nog ha arbetat en del på att fila bort skavankerna för allt känns nog väldigt väldesignat.

Ja... Sådär. Nu har jag hyllat ett spel till skyarna litet.

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.

Senaste kommentarer