24 dagar, 24 spel. Project Zomboid

03.12.2018 kl. 16:29

 

När jag nu ändå håller på kan jag ju fortsätta att skriva om Early Access-spel. Project Zomboid har varit under utveckling längre än Steams Early Access-program varit igång. Jag tror det var Desura som hade något de kallade för Alphafunding eller liknande. Jag hoppade på ganska tidigt och även om spelet är långt ifrån färdigt (eller kanske inte så jättelångt längre) så har det väl inte varit helt illa.

Zombiespel och jag har ju litet av en historia och oftast är zombiespelen bara spel där man mördar horder av hjärndöda fiender. Inget fel med det. Men det som egentligen lockar i zombieapokalypsen är ju hela överlevnad och uppbyggaraspekten. Project Zomboid handlar helt och hållet om det. Man gräver i övergivna byggnaders skafferier efter saker som ska ta en genom veckan. Samtidigt som man undviker zombies eller ibland tar sig an dem när de kommer en och en.

Som Oxygen Not Included har spelet också ett "late game" som jag aldrig ens varit nära. För jag tycker för mycket om att springa omkring och utforska :) Som vanligt.

Så det här är ett spel som jag brukar återvända till alltid nu och då och jag tror att jag återvände åtminstone två gånger under det här året. Mellan gångerna har det tydligen introducerats bilar som man kan köra själv och senast jag spelade fanns det massor med parkerade bilar överallt varitfrån man kunde plocka reservdelar (jag vet dock inte hur man lootar bakluckor, men det borde jag kanske kolla upp)

Det stora som spelet saknar är förstås mänskliga NPCs, andra överlevande att interagera med för att få rollspelsaspekten i spelet också. Det har fått en multiplayerdel så det går att spela tillsammans (jag har inte prövat) men det jag saknar är ju den här singelplayergrejen. Som iochförsig är otroligt svår att genomföra.

Man kan jämföra med Dead State som är ett mycket mer linjärt spel där det finns överlevande och litet av en story och det är nästan det som krävs för det är kanske svårt att göra dynamiska NPCs. (fast man vet ju aldrig, det beror ju på hur på djupet alltsammans går)

Men av alla zombiespel jag spelat så är nog det här närmast "idealet".

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.

Senaste kommentarer