Positivitetsnyårslöfte... -ish

02.01.2018 kl. 12:50

För någon månad sedan tänkte jag att jag skulle göra det här. Och en vecka före nyr tänkte jag "det här som jag försökt göra nu i någon månad skulle ju passa bra som nyårslöfte". Jag brukar inte göra några direkta nyårslöften, men det här känns som något som är rätt perfekt för det.

Så skriver jag utan att först säga vad det är. Jo alltså, det som jag har funderat på är att jag ska vara mer positiv. Nu är jag ju en optimist i grunden annars också. Men speciellt när det gäller... hrm... populärkultur så har jag (som så många andra) så lätt att fastna i negativitetsträsket.

Jag ska dra en story.

Någon gång under sensommaren kände jag att jag ville prata mer film på internet. Mina "standardhangouts" pratade film ibland och det var roligt men jag tänkte att det skulle vara dags att hitta något som verkligen handlade om det. Så eftersom Discord tagit över allt vad tidigare var IRC så googlade jag "film discord" och hittade några.

Förstås problemet med debatt på internet är detsamma som alla har märkt, speciellt de senaste åren (om man läst kommentarer, vilket man inte ska göra) är att det är fullt med "hat". Det ska tryckas ner på allt och alla som tycker att något kanske inte är så illa och så ska man endast gilla saker ironiskt. Renodlad uppriktighet är förbjuden, allt beskrivs under ett lager av memes och förakt.

Så jag bestämde mig där någonstans att vara mer positiv. Mer ärligt positiv. Inte ironisk, inte föraktfull utan att genuint försöka se det som kanske inte ändå är så illa.

Justice League-filmen var ett perfekt exempel för det här. Jag såg den och det är ju ingen bra film precis. Men jag minns när jag gick ut så tänkte jag: "Nå. Dom försökte ju åtminstone." Och så försökte jag se på alla de positiva aspekterna i flimen.

Den här... positiva attityden är också något som jag känt kommit mer och mer (i populärkultur) under speciellt de senaste åren. Kanske när världen känns otroligt dyster så letar vi efter positiva personer i film och tv.

Två exempel som slår mig, även om jag vet att det finns mängder. Är Wonder Woman i sin egen film. Inget tycks få ner hennes positiva attityd. Trots en hel del motgångar så kommer hon ändå ur det hela med en tanke om att det nog kan lyckas. En annan superhjälte var Thor i senaste flimen. Det fanns inget som fick honom att tro att saker inte skulle ordna upp sig förr eller senare. (fast Thor är inte en av de två jag tänkte på)

Den andra är Dustin i Stranger Things. Speciellt i säsong två. Han är positiv och optimistisk kanske så långt att det är till skada för andra. Han verkar helt enkelt vägra att tro att monstren måste vara elaka och när det nästa uppkommer ett triangeldrama så inser han att han inte har något att göra där utan glatt och utan några baktankar accepterar det som händer och går vidare.

Det är ju det i Dustin att han ger aldrig upp sin optimism även när det verkar somom den mest leder till att det går mindre bra för honom. Jag menar visst, jag vet inte vart karaktären far i framtiden. Kanske han blir bitter. Men jag hoppas att han inte blir det. För så många versioner av en sådan där karaktär har gått och blivit bitter. Blivit någon som tror att han förtjänar att goda saker ska hända åt honom då han ju varit god. Det finns en stor skillnad i någon som är envist positiv ibland också mot bättre vetande och någon som är positiv bara för att denne tror på belöning.

Det finns förstås negativa sidor i båda sätten...

 

Men jo... alltså. Jag ska försöka vara litet mer positiv gentemot saker. Speciellt då på internet. Jag ska försöka att aldrig argue "in bad faith" utan istället vara så jäkla "good faith"-ig att de som försöker göra motsatta mot mig bara blir frustrerade... Så egentligen är min positivitet bara ett annat sätt att göra folk negativa... Fan... Hur man än vänder sig är rumpan bak.

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.

Senaste kommentarer