Höstjävligheter

24.11.2017 kl. 11:16

En sak som störde mig för ungefär en månad sedan. Och som stör mig också idag. Amerikanska högtider som införs bara för att sälja saker.

För en månad sedan var det Halloween. Halloween this and Halloween that. Det är en av de där importerade högtiderna där man bara kopierar vad man sett på tv och...

Ja vad? Det känns helt meningslöst och historielöst. Jag är väl litet gammalmodig. Förstås vi har ju Allhelgona men det är väl svårare att sälja saker baserat på den dagen (förutom ljus då, den industrin har väl varit nöjd en längre tid).

Nå det är en mindre grej. Att saker och ting plötsligt är orange en vecka är väl helt OK.

Men sedan har vi, nu idag, Black Friday. En handelsdag som existerar bara för att amerikaner är lediga på torsdagen och då brukar de ta en extra ledig dag på fredagen för en förlängd helg, då man också kanske kan gå och köpa litet julklappar.

Vad har det här med resten av världen att göra? Ingen annan har torsdagen ledig? Hela konstruktionen för att skapa den här dagen existerar inte. Om något så borde Finlands "Black Friday" vara dagen efter kristi Himmelsfärd. Kanske de kunde få den till en "förmidsommarshoppingdag". (förmodligen händer detta redan, fast inte på samma... sätt... för amerikanerna gör ju det inte så det finns inget "brand" att ta efter.

Men jag är väl gammalmodig. För inte så många år sedan visste jag inte ens vad Black Friday var eller varför det var. Första gångerna jag hörde om det trodde jag det var det engelska ordet för "långfredag" (om man tänker efter litet så låter ju det helt rimligt... På namnbasis då).

Det hela har ju kombinerats med de fria öppettiderna som introducerades för några år sedan. Sådana som gjorde att under Allhelgona (eller Halloween) så var butikerna extraöppna. Längre än på vanliga lördagar för att en dag som tidigare var en ledig (röd) dag skulle kunna avnjutas av så få som möjligt och istället bli en dag då man skulle shoppa.

Jag gillar det inte.

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.

Senaste kommentarer