Inatt jag drömde

02.09.2017 kl. 11:10

Jag kollade arkiven. Jag har två gånger tidigare skrivit om drömmar jag haft. Nu tänkte jag skriva en gång till. Det brukar väl sägas att andra människors drömmar är något av det mest ointressanta som finns att höra om så ingen behöver läsa vidare efter den här paragrafen.

Men jag hade i alla fall en mardröm (det måste det väl kallas) av den sorten jag inte haft på länge. Med hjärtat bultande vaknade jag tre på natten. Genast upp och grävde sömndrucket fram ett häfte dit jag kunde skriva nyckelord så att jag inte helt och hållet skulle glömma. Förstås det tog mig några minuter och vid det laget kom jag bara ihåg riktigt slutet av drömmen och bara fragment av det som kom före.

Det intressanta med drömmen är att den fungerade litet som en skräckfilm. Det var inga människor jag kände i den. Inte ens "jagpersonen" var jag själv utan det var mer som en karaktär i en film eller liknande. Faktum är att jag inte är helt säker på om jag observerade eller om jag var någon av personerna i drömmen.

Oavsett...

"Jag" förhörde en gammal dam. Någon som stod mig rätt nära. Damen hade bott tillsammans med en annan som nyligen hade gått bort. Förmodligen under litet mystiska omständigheter. (Det här påminde litet om en scen i en TV-serie jag såg på igår) Den döde hade varit en kedjerökare och lägenheten hade ännu doften av tobak i luften. Som förhörsteknik tände jag en cigarett och spred röken över rummet. Det här fick damen att litet bryta ihop och/eller ge efter. Hon erkände något, samtidigt som hon erkände hur litet hon egentligen visste. Samtidigt förändras platsen. Det blev litet mörkare. Belysningen litet mer hotfull. Något viskande i luften. Damen steg panikartat upp och sprang (eller gick raskt) ut genom dörren. Och ut i dagsljuset. (som jag tror var förlagt på ett höghustak, sådantdär med grus på av någon orsak) Där fångade jag upp damen, höll om henne och sade något i stil med "Du är viktig" (därför tänkte jag tidigare att hon förmodligen stod mig rätt nära)

Det var då som det från den stängda ytterdörrens underkant kom flygande ett gammalt pappersark. Arket fastnade under min fot, mer eller mindre pockade mig till att plocka upp det. Samtidigt som bakgrundsmusiken eller vad man nu ska kalla det steg till helt oerhörda nivåer av spänning.

Det var en lista över namn. Ett stod ut tydligt "Mark Brown" (namnet betyder ingenting för mig så här i verkliga livet), mina ögon vidgades och damen såg skräckslagen ut när jag höll upp pappret och frågade henne vad det här var. Trots att det var tydligt att både jag och hon visste exakt vad det var.

Där vaknade jag. Med bultande hjärta. Det finns en möjlighet att damen riktigt i slutet förvandlades till något slags monster. Men förmodligen var hon bara otroligt skräckslagen över vad det där pappret betydde. Det var också jag. Flera minuter efter att jag vaknat till och med.

Ur tidigare fragment kan jag pussla ihop att jag var på jakt efter något. Det fanns tidigare listor med namn och det här var bara en lista som var betydligt äldre än de jag hade tidigare, vilket ledde till en sådandär "slutet på tv-episoden"-dundundun! Där det nu kom fram en ny twist på berättelsen.

Den största orsaken till att jag ville spara den här drömmen är att med en hel del bearbetning så tycker jag det kan finnas någon litet småtrevlig berättelse här. Nu har jag åtminstone den här litet längre berättelsen som framtida referenspunkt.

Så här beskriven så är det ju svårt att se hur det här var en mardröm för ingenting hände ju egentligen...

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.

Senaste kommentarer