La La Land

14.02.2017 kl. 14:49

Jag har sett några filmer den senaste tiden men jag tänkte att jag kanske skriver ett inlägg per film istället för att brassa på med alltsammans i ett. Så vi får se hur det går.

Först ut är La La Land som jag såg förra veckan. Det var ju litet av en film som man har hört en hel del om och som har fått mängder med buzz. Den har väl också gått rätt bra om min högst ovetenskapliga undersökning när jag var på bio igår och det fanns tre salar att gå till där filmerna började samtidigt och flest av de i kö gick till den salen där La La Land spelade.

Förstås La La Land är ju rätt speciell. Genast från början är det bara en härlig upplevelse med en spektakulär motorvägsscen. Förstås det största problemet är kanske att filmen aldrig riktigt toppar öppningsnumret. I musikalväg faller den litet i disneyfällan. Där det finns en hel del sångnummer i början men sedan tar annat över. Personligen skulle jag säga att det som fungerar bäst i filmen är just första halvan. Sedan stampar den litet på ställe en stund för att avslutas med en kraftfull... epilog.

Förstås det att en del av filmen kanske inte är lika underbar som resten har ju inte hindrat mig från att ha lyssnat på soundtracket om och om igen på Spotify. För här finns några oerhört trevliga låtar som jag har svårt att låta bli att dansa till när jag hör dem. I hörlurar. Mitt på gatan. Så man får väl lov att behärska sig bara.

Filmen innehåller förstås högvis med referenser till äldre musikaler. De är jag förstås inte överhuvudtaget bekant med, men trots detta är det svårt att inte se hur kameran plötsligt gör någon homage. Jag kan tänka mig att någon som är ett fan av guldåldersfilmmusikaler kunde gilla. På samma sätt som ett Star Wars fan gillade Force Awakens. Kanske.

Men jag har svårt att komma över hur bra början var. Musiknumren som ser ut att vara gjorda i en tagning (förmodligen är de inte det). Kameran vet nog alltid exakt var den ska vara. Det finns en ickemusikalscen där det spelas in film i filmen som också är visuellt en godbit. Jag gissar att om man var så lagd kunde man analysera det som händer i bakgrunden av vissa bilder och få fram någon djupare betydelse i alltsammans.

Men jag såg bara små människor som dansade på biltak hundratals meter bort.

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.

Senaste kommentarer