Arra

27.01.2017 kl. 16:36

Först måste jag ju erkänna att jag är en dålig människa. (somom detta var något nytt) Jag har ju gladeligen följt med Maria Turtschaninoff såhär i tidningen, på SF-paneler eller i Fantastisk Podd. För det är ju liksom lokalt, men som den dåliga människa jag är så har jag ju inte suttit mig ner och verkligen läst det hon skrivit. (Förutom Underfors som jag läste då för ett bra tag sedan)

Det finns egentligen ingen förklaring till det här. Jag har ju mina bokhögar och böcker som jag hittar eller får härifrån och därifrån och det har bara inte blivit av. Men nu efter att jag läst Kim Stanley Robinsons The Years of Rice and Salt, en riktigt bra alternativhistoria. Det är bara att erkänna att jag gått och blivit litet av ett Robinson-fan efter LonCon, jag läste marstrilogin och mer nyligen Shaman och jag har ännu Aurora i min hög av "böcker jag ska ta itu med förr eller senare".

Nåväl sidospår. Arra fick jag till slut tryckt i handen på mig och då var det slut med bortförklaringarna. Det har varit lugnt på jobbet så jag började läsa sedan igår och nu idag var det genomläst. Det borde väl säga något. Speciellt första boken (berättelsen är indelad i "böcker" sådär som all riktig fantasy ska vara) fängslade mig totalt. Jag var fullt investerad i vår stumma protagonist.

Sedan gick hon givetvis och förälskade sig och det är väl sådant som man får leva med, allt här i världen kan ju inte vara dystert och mörkt. Hela berättelsen var sådär härligt mytisk också. Den varierade kanske från detalj till att hoppa ut till ett större berättande. Ibland kunde den byta perspektiv så gott som mitt i en mening. Men det hela kändes bara fräscht efter allt POV:ande i det mesta andra jag läst på sistone.

Så en så här sex-sju år efter alla andra så har också jag läst Arra. Vi får se hur länge det tar innan jag läser Anaché, Maresi och... den där nya... Naondel. (här kunde jag editerat och låtsas som att jag kom ihåg vad den hette genast)

 

Vilken bok ska jag tackla härnäst? Nalo Hopkinsons Falling in love with Hominids, China Miévilles Three Moments of an Explosion eller George R.R. Martins Dreamsongs? Eftersom de alla är novellsamlingar kunde man väl tekniskt sett läsa alla tre på en gång... Men det kommer jag förmodligen inte att göra.

Eller borde man göra den där finlandssvenska bokutmaningen eller vad det nu var. Kanske jag gör den i misstag, säkert fanns det något gult i böckerna jag läste i januari...

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.

Senaste kommentarer