Decemberfilm: Elser

04.12.2015 kl. 14:45

Elser såg jag faktiskt för bara några dagar sedan. Jag visste väldigt litet om den men Tyskland under andra världskriget. Det är sådant jag går igång på. Samma regissör som Der Untergang, som var en film jag gillade skarpt när det begav sig. Även om den väl nuförtiden är mest känd för alla hitlerreaktionsvideon.

Elser handlar om någon historisk person som utförde ett attentat mot hitler 1939.

Men som vanligt tänker jag kanske inte tala så mycket om filmen i sig. Utan hemmafronten och andra världskriget. Det här känns som något jag har talat om tidigare. Jag orkar inte nu gå in i arkiven och kolla men jag vet att jag tidigare har nämnt Connie Willis Blackout/All Clear som är tidsresa i blitzen över London.

Men närmare den här filmen är kanske Sophie Scholl (filmen, inte personen) som också i viss mån behandlar hemmafronten och då framför allt en viss motståndsrörelse mot nazismen inuti Tredje Riket.

Det är något fascinerande med porträtteringar av vardagsliv medan krig pågår. (Eller i upptakten till krig, som i Elser) Det känns somom detta är något som porträtteras allt för litet. Eller så är det väl så att jag som bara tittar på science fiction och fantasy inte riktigt får den mängden hemmafrontskrigsporträtteringar som kännare får.

Speciellt i spelmediet har jag många gånger nämnt att jag skulle vilja se fler spel som handlar om andra saker än krig under pågående krig. Men också filmer. T.ex. såg jag La Rafle för ett tag sedan (en film som handlar om insamlingen av judar i ockuperade Paris) och i den fanns det några tidiga scener som handlade mer om hur människorna försökte ha någon form av halvnormalt liv under ockupation.

Det finns säkert fascinerande berättelser som det också gjorts film av. (tipsa gärna om någon läsare råkar veta)  Bara det visuella i alla härliga naziflaggor och så mycket propagandaförtryck medan folk försöker följa med strömmen och inte ta så mycket uppmärksamhet och bara överleva.

Alla behöver ju trots allt inte vara motståndsrörelsehjältar.

I Elser t.ex. finns det en lokalavdelningsnazist som egentligen porträtteras relativt sympatiskt. En helt vanlig människa som ju nog bryr sig om de människor han trots allt bott tillsammans med hela sitt liv. Bara för att han tar på sig statlig uniform behöver ju inte betyda att man genast blir ondskan personifierad.

Alla är vi människor och alla gör vi dåliga och bra beslut nu och då. I Elser verkar det ju också som personen Elser mer är en produkt av omständigheter. Mer en personlig resa där små förändringar i händelseförloppet kunde lett till helt andra slutresultat. (och då menar jag i det som leder till att han utför attentatet, inte de små detaljer som gör att attentatet misslyckas)

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.

Senaste kommentarer