Decemberfilm: Crimson Peak

02.12.2015 kl. 21:30

Så om jag försöker börja mitt decemberbloggas med en film som jag såg för... en halv månad sedan ungefär. Jag var på en dagsresa till Svea i väst mest bara för att (det är väl också något jag borde skriva om, jag tog ju till och med några bilder) och mitt i mitt vandrande i Stockholm så tänkte jag att fördriva tid en stund med ett biobesök. Filmen i fråga blev Crimson Peak som jag egentligen inte visste något om utan hade bara hört Guillermo del Toro och att den delade åsikter ganska så mycket (på twitter då, av de jag följde).

Jag missade den när den gick här hemma i Karis men ett besök i Svea var ju ett ypperligt tillfälle att fånga den på matiné.

Det är rätt skoj ibland att gå och se på film med minimal info. Vissa filmer så bombas man av information från alla håll och kanter men det finns ett visst nöje att blindse en film. Jag har hört att det gjort studier i att filmer inte blir sämre av att man har fått dem spoilade på förhand men själv minns jag ändå fler gånger jag blivit överraskad av en film som jag inte visste mer om än att någon sade "du måste se den här" än filmer där jag i princip visste allt som skulle hända.

Originalmatrix var en sådan upplevelse. Jag gick endast på rekommendationen "se den och läs inte vidare vad jag har att säga här".

Så vad säger det här om Crimson Peak? Nå kanske inte så mycket. Filmen är inte direkt oförutsägbar men jag är inte helt säker på vad det är som delade folk. Kanske den inte var det mest fantastiska man sett på länge. Men om inte annat så är den visuellt oerhört vacker.

Färgrann. Crimson Peak är ju en härligt röd färg som genomsyrar alltihop. Kombinerat med färggranna kläder som kontrasterar alltsammans. Det är ingen blek skräckfilm i Saw-färger utan här använder vi hela paletten.

Och Jessica Chastain gör en härlig Eva Green :) Helt ärligt tänkte jag genom filmen "det där är inte Eva Green men det är exakt Eva Green".

Så nu har jag ordat om Crimson Peak utan att egentligen orda om Crimson Peak. Vilket gör att om den låter litet småintressant så kan man gå halvblind in i den. Förstås jag hade ju trailern där uppe men den behöver man inte se.

Och glöm inte att spöket bara är en metafor.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.