The Martian

17.10.2015 kl. 11:22

Det tycks somom jag bara halvrecenserar saker här på bloggen. Men whatever så får det väl vara ibland.

Tidigare i veckan såg jag The Martian. Film baserad på bok som jag inte läst trots att jag varit fast i marsträsket en tid. (har läst diverse andra marsrelaterade böcker. Marstrilogin av Kim Stanley Robinson och The Long Mars och säkert något annat också.) Jag gick mer eller mindre blind in i filmen så som jag ibland gör när jag vet att jag ska se en film så då behöver man ju inte ta del av all marknadsföring av den.

I varjefall så var det ju en oerhört trevlig upplevelse och det jag tänkte skriva om i den nu var dess... uhrm... Vetenskapspositiva attityd.

I så många filmer är det alltid vetenskap och kunskap som är roten till allt det onda. Ibland är det galna vetenskapsmän som skapar saker som bara är av ondo och ibland är det naiva (och ofta excentriska) sådana som nog vet hur man fixar det men måste ty sig till hjälten som fixar det genom att slå det tillräckligt hårt.

Inte riktigt så i den här filmen. Den här filmen är mer positiv när det gäller sådana saker. Människor samarbetar och det finns ingen som motsätter sig saker bara för att. Istället är det olika lösningar man försöker hitta och vissa fungerar och andra inte. Och det hela grundar sig i den mycket trevligare idén att "om vi bara funderar tillräckligt hårt så kommer vi att hitta en lösning."

The Martian är den filmen som Tomorrowloand ville vara men misslyckades totalt med. (Jag gillade ju den, men det var ju före jag såg The Martian.)

Det finns en tendens på internet (och kanske i resten av världen) att se ner på vetenskaplig utveckling. Människor som vägrar ta åt sig av mediciner eller teknologi som förenklar deras liv något otroligt allt för att det av någon orsak ses som något "ont". Att världen på något sätt skulle gå under om vi alla kunde bli friska, ha rent vatten och vara energisnåla.

Människor som vänder sig till mumbojumbo och tror att sådant skulle fungera bara för att folk trodde att det fungerade för tusen år sedan. Det här är en av de många saker som irriterar mig något otroligt... Stundvis.

Men The Martian gjorde mig litet glad för en stund. Att man med tillräckligt mycket kunskap nog kan ta sig ur nästan vilken situation som helst. Svaret är inte att gräva huvudet i sanden (eller vända sig till gud).

Ja, så filmen var sevärd.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.