Terry Pratchett

12.03.2015 kl. 20:34

Så nyheten kom att Terry Pratchett har lämnat den här världen. Det var ju litet det här som man var rädd för då för ett tag sedan redan nu när det visade sig att han hade Alzheimers.

Men sedan så kom det fortfarande ut Pratchettböcker på löpande band och de var lika bra (om inte bättre) än tidigare och det kändes som att den här mannen nog har många år kvar än. Många år och många berättelser.

Så gick det inte.

Jag brukar inte egentligen bry mig speciellt mycket när kändisar lämnar den här världen. De senaste åren har några riktigt bra och trevliga skådisar lämnat oss (och nyligen for ju Nimoy). Men den här kändes litet grann.

Pratchetts böcker har varit en del av mitt liv en lång tid. Det började med Omtarna och Resan Hem, jag har minnet av att ligga vid campingen i Kimito och läsa de böckerna. Redan de böckerna innehöll intressanta idéer som jag mest av allt ville tro på. I de böckerna var idén om att varelser ser tid på olika sätt beroende på deras livslängd. Så en dagsslängda talar om de gamla goda minuterna och knappt ser de orörliga människorna som lever i sin egen tidsskala.

Skivvärlden är väl det mest kända av Pratchett och jag är inte helt säkert men jag tror att en skivvärldenbok var den första engelskspråkiga bok jag läste. The Colour of Magic, det måste ju erkännas att jag knappast hängde med i så mycket av texten i den boken, det var någon gång i högstadiet. Men jag har minnen av att försöka traggla igenom några sidor av boken i hallen i högstadiet. Någonstans måste man ju börja när man ska försöka läsa engelskpråkiga romaner. (vid slutet av gymnasietiden läste jag ju nästan mest engelskspråkig fantasy)

När det gäller filosofi så är ju också Pratchett en av de jag mest lyssnat på. Från tidsskalan i Resan Hem (se ovan) till idén om att religioner och gudar endast är så starka som de som tror på dem. Och även idén om att hjältar inte riktigt är något att ha utan det är upp till de vanliga människorna att fixa allting. Efter att de städat upp förstörelsen som hjältarna orsakat.

Jag skrev på Facebook att få människor har haft sådant inflytande på min världssyn som Pratchett via sina böcker. Och det är liksom ingen tvekan om saken.

Det finns mycket som man borde säga och det finns säkert andra som kommer att säga det. Så...

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.