Top 10 filmer från 2014

14.01.2015 kl. 13:32

Jag brukar alltid ha litet ångest över filmtopplistan. En del för att jag för några år sedan gick otroligt mycket på bio och såg en massa filmer varje år. Och det har minskat så det känns ibland somom den topplista jag gör inte är så... bra som den borde varit.

D.v.s. jag vill ha litet filmcred. Men om jag bara har årets största filmer på listan så känns det somom det inte finns någon cred. I år tänkte jag att jag skulle tänka "fuck it" men det var svårt. Jag var ändå tvungen att söka upp Gone Girl och gräma mig över att jag varken såg Only Lovers Left Alive eller Boyhood. Men så är det nu bara. Jag har inte längre någon filmcred, det är bara att inse fakta.

Så med det. Här är min topp10 lista över filmer från 2014.

10. Snowpiercer

Postapokalyptisk film som utspelar sig på ett tåg. Det kan ju bara inte gå fel och med en visuell stil som man bara kan gapa åt är den här filmen... Helt OK. Ibland känns det somom den inte går fullt ut i galenskapen för bäst är filmen när den gör det. Det finns en scen med skolbarn som är en sådan trevlig "mindfuck" och jag skulle gärna sett mer av det.

Men den är ju nog riktigt tillräckligt underhållande för det.

9. The Hobbit: Battle of the Five Armies

Kanske filmen inte riktigt hör hemma på listan. Den var kanske inte så bra som man kanske önskat sig och definitivt ingenting jämfört med originaltrilogin. Det är bara att inse faktum att hobbitfilmerna är litet som Star Wars prequels.

Detta till trots så är Five Armies ett visuellt spektakel. Jag gillar att bara se designen på allting. Det som händer i fokus är inte så viktigt, det är roligare att titta på dvärgarnas rustning eller förfallna hus eller allt vad det nu finns i dessa filmer.

8. X-men: Days of Future Past

Wolverine åker bakåt i tiden för att ändra på tidslinjen så att världen inte går under. Och en möjlighet att kombinera skådisarna från original-X-menfilmerna med X-men: First Class. Det som jag var gladast över i den här filmen var slutkonfrontationen som för en gångs skull var litet annorlunda. (om jag inte har förträngt något förstås, det kan också hända)

7. The Raid 2

Jag hade hört så mycket om The Raid men inte sett själva filmen. Sedan såg jag den just före jag skulle se tvåan på bio och det är ganska mindblowing. Striderna är (för det mesta) korta och brutala. Eller en enskild kamp är kort och brutal. Själva slagen är oerhört långa då varje hjälte för det mesta slår ner ett par tiotal skurkar. Kanske litet för lång och utdragen. Men det är nog inga fel på stridskoreografin. Som dessutom känns mycket mer... påtaglig än allt CGI-stridas vi brukar få.

6. Guardians of the Galaxy

På tal om CGI-stridas så kom ju Guardians of the Galaxy också ut i år. Lättsam rymdunderhållning kan man kanske säga. Men full av.. hjärta. Kanske. Den var rolig helt enkelt och det är alltid skoj när man inte tar sig själv på fullt allvar men ändå gör det och allt är bara färggrant och laser.

5. Dawn of the Planet of the Apes

Postapokalyptiskt. Ur apornas synvinkel. Så det är kanske inte postapokalyptiskt då utan istället början på en ny era... (haha "Dawn" förstås) Människorna är bara ihåliga skal och känns främmande. Vilket gör det ännu skojigare.

4. Edge of Tomorrow

Tidsreseaction med aliens och Tom Cruise som dör om och om och om igen. Det här var definitivt en av årets mest positiva överraskningar. Smart film (som kanske faller samman mot slutet, men vafan) som spelar med så många grejer i "groundhog day"-genren. (det är väl en egen genre?)

3. Grand Budapest Hotel

Den här filmen hade en hel del av grejer som jag är litet svag för. Halvfärdiga berättelser. Berättelser inuti berättelser. Sidospår. Och tragik och komik ur ett sentimentalt perspektiv. Det är sådana här saker som jag alltid faller för.

2.Interstellar

Rymdfilm som känns rätt. Science fiction när den är som bäst. Den får så mycket rätt att det lilla som den får fel kan jag förlåta helt och hållet. Och som i äkta science fiction så är människorna kanske helt småviktiga sådär på sidan om men det är idén och implikationerna som är viktiga.

1. The LEGO Movie

Everything is Awesome.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Du har ändå mycket mer filmcred än jag, jag visste inte ens att Raid 2 kommit, och då har jag väntat på den... Skämmigt.
Jill16.01.15 kl. 11:40

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.