SF idrott

19.09.2014 kl. 15:00

OK. Det här är inte ett inlägg om SFI, det finns säkert andra människor som vet något om det. Mitt angagemang i SFI är väl ungefär begränsat till att jag en gång deltog i ett SFI-mästerskap i styrkelyft.

Men här tänkte jag skriva om idrott i science fiction (och fantasy). Mest kom blev jag och tänka på det här på grund av att The Champion, första podcastdel kom ut. Jag skrev om den här serien för länge sedan här på bloggen, en science fiction bokserie om amerikansk fotboll IN SPACE. Mer eller mindre då alltså.

Men tanken slog mig, som så många andra gånger, hur sällan SF och idrott kombineras. Det finns ju alltid den här stereotypa bilden av att nördar (som sysslar med SF) inte har något intresse av sport (som är något som "icke-nördar", även kallade "sportnördar", håller på med) och i rätt många fall verkar ju det här vara delvis sant. Det finns vissa kretsar där man inte riktigt vill bry sig om sport. (kultur är också en sådan krets, hur ofta är det inte någon "kulturell" person som pratar litet skit om fotboll under fotbolls-VM och inte förstår varför det är så stor grej, med vuxna karlar som springer efter en boll)

Men det finns ju en publik. Om jag förstod Scott Sigler rätt så är GFL-serien en av hans mest populära och det här beror väl rätt mycket på att det är en publik som sällan får något.

Blood Bowl är ju ett annat exempel. Ett spel med en väldigt dedikerad fanbas och ett spel som ofta dyker upp när man talar om SF-sport i spelvärlden. Så långt har det gått att genast då det dyker upp ett fantasy eller sci-fi lagsportsspel så jämför man det alltid med Blood Bowl.

Men det som jag mest tänkt på är ju berättelser som utspelar sig i en idrottsvärld. Det kom ju några Blood Bowl-relaterade böcker för några år sedan och de kunde man säga var ett exempel på hur sportrelaterade berättelser görs på fel sätt.

Blood Bowl-böckerna började oftast med en match och sedan var hela berättelsen en standardfantasyhistoria där någon ondskefull typ måste besegras och sedan kanske det slutade med en match sådär på sidan om. De böckerna kunde lika bra inte ha varit Blood Bowl-relaterade över huvudtaget. (speciellt den sista tror jag hade en turnering som inte blev av på grund av huvudberättelsen, varför lova en häftig turnering om den ändå inte blir av?)

Jag menar inte att man ska referera varje match i detalj. men det kunde vara roligt om det handlade litet mer om själva sporten. Det finns ju mycket guld man kan få fram ur en lagensemble.

Där tycker jag GFL-böckerna lyckas. En bra kombination av lagdynamik och äventyr utanför matcherna. Det handlar lika mycket om att få ett lag med individer att spela ihop och vara awesome som det handlar om huvudpersonens personliga äventyr.

Men jag skulle gärna se mer SF-relaterade idrottsberättelser. Det känns somom det finns en hel del underhållning att få ut av sådant. Vanliga idrottsrelaterade berättelser också, jag är inte så bekant med sådana men de fåtal filmer som handlar om sport handlar sällan om matcherna utan om en massa annat tjafs. Filmer brukar ju också sällan få någon som helst regel rätt. (speciellt i fotboll tycks det alltid somom matcherna blåses av på sekunden vid 90 minuter) Där kunde de ju gynnas av att ha ett SF-tema. Då får man ju själv hitta på reglerna.

Det är väl litet där som kruxet ligger. Det gäller att hitta på en sport som "makes sense" och som en tittare kan bli investerad i. För trots att det finns de som bara gillar att sä på tväling överhuvudtaget. Så är det ju många som är fast i en speciell sport och inte bryr sig om generaliseringar och speciellt inte sådant som man int ehar någon aning om hur det fungerar.

Så den enda SF-sport som någon orkar med är tydligen Battle Royale. Någongång skulle jag vilja se en berättelse som handlar om fankulturen kring ett sådant evenemang. Hur väljer publiken en favorit om 90% av deltagarna alltid dör? Det är litet problematiskt med övervåldsam framtidssport, det går ju inte att ha samlarbilder på tävlanden då de flesta är med endast en säsong och sedan är de döda. Javisst. Catniss Everdeen rookie card blir kanske värt något någon gång, men hur var det med alla de andra...

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Quidditch!
Jill20.09.14 kl. 12:24
Quidditch är ju en sport som makes no sense at all egentligen. Och det är ju en väldigt liten del av HP-böckerna egentligen.

Men det skulle vara skoj med en bok som handlade om Quidditch (förutom Quidditch Through The Ages)
Jan Karell21.09.14 kl. 20:11

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.