Top 10 TV-serier 2013

29.01.2014 kl. 13:48

Alright så då borde jag väl börja med de här listorna. I TV-serieväg så har jag tittat på en hel del. Trots det här så har jag ju också låtit bli att titta på en hel del som annars varit hyllat (det är här som man kan säga saker som Justified, House of Cards, Mad Men osv.) men det är ju omöjligt att titta på allting.

Så listan då. (I omvänd ordning givetvis)

10. Elementary

Elementary kändes till en början som en svag kopia av brittiska Sherlock (som inte är på listan eftersom den senaste säsongen började första januari så den hör hemma 2014-listan) men som Sherlocksubstitut är den helt OK och den har även hittat sina egna fötter här och där. Även om hela grejen med 22-episoderssäsonger gör att det alltid nu och då finns litet dödtid.

Men jag har aldrig riktigt följt med kriminalserier så mycket men den här tycker jag fungerar rätt bra.

9. Vikings

History Channel (tror jag) gör vikingaserie om vikingar och som är relativt historiskt korrekt. Mer historiskt korrekt än de flesta andra skildringar åtminstone. Och det är rät tintressant även om tidshoppen är svåra att få grepp om. Det är av samma person som gjorde Tudors och även där var tidshoppen svåra att få grepp om i slutet. Men serien sker under en längre tidsperiod utan att ha "five years later" text på skärmen. Och det tar alltid en stund att komma underfund med vad som händer.

Dock en riktigt intressant berättelse som hanterar vikingar rätt respektfullt. (Och vem tycker inte om att se kristna dö på löpande band?)

8. Parks and Recreation

Parks & Rec har hållit på en längre tid redan men den lyckas för det mesta hålla en hög lägstanivå och det finns hela tiden goda skratt i de olika karaktärernas förfaranden. Jag tänkte först inte alls ha den på listan för jag kom inte ihåg exakt vad som hade hänt i serien det här året men sedan kom jag ihåg att jag åtminstone kom ihåg att den var bra.

7. Misfits

Misfits gick in på sin sista säsong utan en enda skådis kvar från den första. Men det höll hela vägen ändå. Skratt och drama och allt det där. Men framför allt så är Joseph (Joe) Gilgun en helt fantastisk skådis. Inte för att de andra inte också är det. En värdig avslutning även om jag i långa tider saknade Rober Sheehan som också var guld värd och gärna hade sett åtminstone litet av honom.

6. Key & Peele

Sketchshow som det är litet fuskigt att jag lägger här för jag upptäckte den i år och såg hela backloggen vilket gör att allt går in i varandra. Men det här är en sketchshow som litet (hädelse) känns som en modern Monty Python. Det är inte riktigt lika anarkistiskt men det har den där känslan av att ett skämt går någonstans och sesdan går det ännu längre för att sedan kanske sluta utan någon egentlig punchline överhuvudtaget för trots allt var det ju vägen dit som var den absurt roliga delen.

5. Black Mirror

Tredelad brittisk serie som i princip är kortfilmer om... Tja... Olika science fiction teman. Det är kanske svårt att förklara en sådan här antalogiserie men den träffar oerhört bra där den träffar. Andra säsongen var kanske inte riktigt lika bra som den första men trots det så fick så oerhört mycket rätt. Speciellt nästan den första episoden.

4. Boardwalk Empire

Varje år tänker jag att "orkar jag med Boardwalk Empire?" och varje år så upptäcker jag när säsongen är slut att det var värt det. Serien verkar bestå av att långsamt, långsamt, låååångsamt bygga upp något som sedan faller ihop i slutet av säsongen på ett oerhört spektakulärt sätt när alla pusselbitarna till slut klickar fast. Så också den här gången som hade en hel del fokus på en av mina absoluta favoritkaraktärer i serien.

Eller tja, det finns ju flera sådana i den här serien som i princip bara består av sjukt bra skådisar som sitter i ett rum och stirrar på varandra i flera minuter och sedan pratar runt det som de egentligen pratar om.

3. Orange is the New Black

Netflix grej om kvinnofängelse baserat på någon bok tror jag. Jag hade hört en hel del om serien för tydligen gillade alla den men jag lät den vara en stund tills jag i ett svagt ögonblick (lätt inspirerad av min syster som sade att den var helt fantastisk) fick tid för att sitta igenom serien. En serie som kombinerar humor med allvar och intressanta karaktärer... Det är bara bra helt enkelt. Kanske det är så att ju bättre en serie är desto mindre har jag att säga om den.

2. Game of Thrones

Game of Thrones ja. Det hände ju en hel del i allas favoritfantasyserie. Jag hoppas att det är allas favoritfantasyserie för vad kunde vara bättre än det här? Svärd och skäggiga män och litet drakar och sådant. Jo. Det är nog så att jag har mindre att säga ju bättre en tv-serie är...

1. Breaking Bad

Breaking Bad tog äntligen slut och den höll hela vägen. Tredjesista avsnittet var förmodligen det bästa jag någonsin sett i TV-serieväg. Det blir väl inte så mycket bättre än det här.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.