Skolnedläggning

26.08.2013 kl. 20:55

Så jag läste i tidningen (Västra Nyland) att den skola jag gick i lågstadiet ska läggas ned. Eller indragningshotad är den väl och det har den varit en gång tidigare också och faktum är ju att saker och ting brukar ske på det viset att de hotas tillräckligt många gånger så att ingen längre orkar bry sig och så lägger de ned dem (se även: Ekenäs BB, Nylands brigad och obligatorisk undervisning i det andra inhemska).

Det är förstås litet sorgligt men staden vill ju alltid spara och om siffrorna är korrekta så tycks det vara färre elever i skolan nu än när jag gick där (och då ökade elevantalet hela tiden).

Tanken var dock att jag borde vara oerhört upprörd över all denna sapriver som mördar staden jag bor i men kanske jag börjar bli nihilist eller något. Faktum är förstås att allt verkar rasa samma när vi inte har råd att leva på det sätt som vi lever. Folk säger att man nog klarade sig förr men det gjorde man inte. Det vara bara lägre standard då.

Sådär som jag läste om Ingå. Ingå gjorde plusresultat men sade explicit att om det sker en litet större bilolycka eller dylikt så faller hela kommunens ekonomi ihop. Försök sedan pussla ihop något sådant när alternativen står mellan att mörda människor och stänga skolor.

Det är så mycket lättare i datorspelsvärlden när man spelar olika simulationer. Det finns ju så kallade stadsbyggarspel som Sim City eller det som jag tänker på Tropico. Där är det relativt lätt att få en fungerande stad. Men endast genom att förtrycka befolkningen och låta dem leva på slavlöner och låta dem gå utan hälsovård alltid när det tryter.

Ibland kan man skicka hemliga polisen på dem för att helt enkelt ta livet av människor som kostar för mycket.

Sådana åtgärder som är standard i de flesta simulationer (för trots allt så handlar det ju inte om riktiga människor som blir utan skola eller utan bostad eller varför inte utan liv) är ju inte direkt sådant som man riktigt skulle vilja gå med på.

Men egentligen skulle väl vilken stad som helst vilja budgetera under devisen "Så länge du är frisk och arbetar så får du bo och arbeta här. Annars blir du deporterad." Då skulle vi kanske inte behöva stänga lika många skolor.

Haha, det här blev ett annorlunda inlägg än vad jag hade tänkt mig. Kanske jag någon annan gång skriver litet halvnostalgiskt om Vesterby/Westerby/Västerby skola (jag tror alla tre stavningarna är korrekta. Galet ställe).

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Nu fick jag sug efter Tropico, bara sonen somnat måste jag kanske spela lite. Hur fixar man kort?
Jill28.08.13 kl. 14:08
Om du menar de Steam Trading Cards så dyker de upp automatiskt medan du spelar. Det är ungefär ett kort per 20 minuter eller så tills du nått max (som borde vara fyra kort). Det är inte mer än så och de gör ingenting. Egentligen. Men man kan sälja dem :D
28.08.13 21:10

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.