Star Wars: The Force Awakens (recension kanske?)

Alright så årets mest efterlängtade film (förneka det inte, fastän inte du bryr dig så bryr sig alla andra) hade sin premiär och jag tänkte försöka skriva ned något om den. Så här i recensionsformat. Jag tänkte t.o.m. försöka låta bli att spoila allt för mycket. Fast om man är som jag så är en åsikt redan en spoiler.

För faktum är att jag har märkt att för mig är det inte så viktigt om storyn är spoilad utan det är viktigare att jag inte vet om filmen är bra eller inte före jag ser den. Detta gäller då endast sådana filmer som jag vet att jag ändå måste se. Filmer som jag inte bryr mig om där är det ju viktigt att veta om den är bra eller inte för om den visar sig vara bra så måste jag ju se den sedan.

Så jag kommer att spoila ifall jag gillade filmen eller inte. Den värsta av alla spoilers.

Så hur ska jag tackla det här riktigt. Det finns så mycket att fundera över. Väldigt mycket är positivt. Faktum är att jag så här på rak arm väl fortfarande är så fast i filmen att jag inte direkt kommer på något jättenegativt. Det är kanske bäst att börja med det negativa egentligen så slutar vi positivt.

Det största negativa som jag kom att tänka på är att filmen har för mycket story. "What?" säger någon, "för mycket story?". Ibland känns det som om saker sägs och görs bara för en massa spinoffs och uppföljare. Det är mycket som ska sägas och göras för att "set the scene" och allt känns kanske inte alltid naturligt.

Sådär det var det negativa undanstökat (förutom att såhär på första titten så har inte John Williams gjort något nytt tema som bara was AMAZEBALLS) resten är positivt. Väl.

Det största är väl egentligen Daisy Ridley som spelar Rey, en av huvudrollerna i filmen. Redan i trailern var jag helt såld på henne och här nu när jag skriver så får jag tårar i ögonen av att tänka på några scener som hon gör. Här hade jag förväntningar och de uppfylldes något otroligt. John Boyega som ahr den andra huvudrollen är också bra och jag gillar verkligen att filmen lyfts upp och hålls stadig med den nya generationen av figurer.

De gamla typerna är mest där för att ge över facklan. Inte för att inte de också får sin tid i rampljuset igen. Speciellt Harrison Ford (ingen länk behövs här guys) får mycket screentime och verkar ha roligt med en Han Solo som återgår litet till vad han eventuellt var före den första Star Warsfilmen började.

En annan grej är förstås skurkarna som är trevligt skurkaktiga men det är också tydligt att de är en ny generation skurkar. Här tänkte jag litet på hur hjältarna leds av det "gamla gardet" medan skurkarna är helt nya och dessutom unga. Så skillnaden från A New Hope där skurkarna var det "gamla gardet" och hjältarna var nya. På sätt och vis. Jag vet inte riktigt vart jag vill komma men någonstans finns en skillnad där.

Filmen är dessutom skojig. Det är högäventyr där man alltid nu och då kan kasta ur sig fyndigheter. Ett trevligt äventyr helt enkelt. Speciellt gillar jag (igen Diasy Ridley) hur Rey är ett fan av Han Solo och deras äventyr. Speciellt då hon visar att hon är lika bra som Solo på diverse saker.

Det finns också mängder med referenser till tidigare filmer. Ibland känns de kanske litet övermånga. I viss mån är filmen nästan en remake av A New Hope och händelseförlopp följer den ibland med diverse twistar här och där. Men det är ju också trevligt att veta att man befinner sig någonstans där man känner sig hemma.

Jag känner ännu att jag inte har sagt allt som jag vill säga. Speciellt när det gäller spoilersaker och alla andra personer i filmen, Det finns nästan för många. Men det är ändå bara roligt. Slutstriden är också något alldeles speciellt, med strider som inte är som i Episod 1-3 där de som slåss med ljussvärd vet vad de håller på med. Utan det är mer "in-training".

Nej jag ska väl sluta nu.

Det var en rätt bra film. Och jag hoppas att det fortsätter att vara bra trots att jag är rädd för att vi får Star Wars-fatigue. Sådär som vi fått Marvelfatigue. Men kanske inte ännu.

17.12.2015 kl. 11:20

Abotaclypes

Nu ska jag inte decemberfilma, det känns somom jag skrivit om det mesta jag sett på sistone. Förutom Spectre och Beasts of no Nation. Men av någon orsak känns det inte jätteangeläget att skriva om dem och jag vet ju inte riktigt vad jag ska skriva.

Eller det vet jag ju egentligen. Idris Elba som är med i Beasts of no Nation borde ju definitivt vara nästa James Bond!

Nästa film är väl Star Wars, som går på Bio Pallas kl. 11.00 och jag är ledig så... Win-win. Nu ser jag på sidan att den också går 24.00 på onsdag. Men den är placerad så att det är onsdag kväll? Men om det är midnatt onsdag morgon så då... Vet jag inte hur jag ska göra! OH NO. Dilemma.

Oavsett det här inlägget är ett av de där stream-of-consciousness. (somom inte alla vore det) Jag funderar litet vad jag ska skriva resten av december än. Det är liksom inte dags för årets topplistor än. Även om jag säkert kunde knyppla ihop några. (årets tv-serier. Det kommer förmodligen inte att förändras under julpausen)

Men på spel och filmfronten så är det mysket som ännu ska ses.

På tal om spel funderade jag på att ta litet decemberspel. Jag har spelat en del. Och en del av det har jag pratat om på LUCcast (där vi för övrigt bandade in två episoder under helgen och en av dem finns redan att lyssna på!)

En sak är åtminstone klar. Det är alltid lättast att blogga när man inte har något att göra på jobbet. För hemma så har man alltid något att göra.

14.12.2015 kl. 12:15

Decemberfilm: Mockingjay: Part 2

Det är litet intressant det här med de här nya filmserierna. Där ursprungsmaterialet delas in i fler delar än det ursprungligen var och sedan så bestämmer sig filmskaparna fantasifullt nog att bara della in filmerna i två och kalla dem Part 1 och Part 2.

Det gör ju det också litet småskoj om man kallar dem enligt första filmen och en siffra efter. Så istället för Mockingjay part 2 så blir det Hunger Games 3 part 2. Eller i Final Fantasy-termer. Hunger Games 3-2.

Hur blir då The Hobbit. The Hobbit 1-1, 1-2 och 1-3? Det börjar kännas somom man spelar Mario.

Jag hade litet småförväntningar på Mockingjay Part 2, mest för att jag gillade ju böckerna (och litet här) och hade vissa förväntningar på slutet. Det var förstås en sådandär Harry Potter-epilog där allt nästan var OK. Men definitivt ändå inte och jag var ju mest intresserad av hur de skulle flytta det litet halvmelankoliska slutet till filmformat. Eftersom det ju ändå mest var sådandär inre grej.

Det är förövrigt något som den här filmen gör om och om igen. Jennifer Lawrence är ju jefligt bra (jag kan inte hjälpa att tycka att hon är en favorit.) men den här filmserien skapar högvis med inre monolog utan att säga något. Jag vet inte exakt hur de gör de men en massa närbilder på Jennifer Lawrences stoneface.

Det känns somom hon aldrig egentligen visar något. Och genom att aldrig visa något så visar hon ju precis allting. På sätt och vis. Så kamerna bara älskar närbilder av Lawrence när hon utan att blinka stirrar in i väggar. Och det säger endera massor av saker som ord inte behöver eller absolut ingenting.

Eftersom jag har läst böckerna (dock så länge sedan att jag knappt kom ihåg något av det som hände i filmen) så hade jag ju massor av intre monolog.

Dock så måste det ju också sägas att alla andra personer runt om Lawrence (Eller borde jag skriva Katniss?) säger oftast rakt ut vad de tänker eller vad de borde tänka.

Filmen kan ju inte vara lika sparsam med att uttrycka vad man tänker som Mad Max: Fury Road (muahahaha Fury Road kunde jag få in i alla tankar om jag bara försökte)

07.12.2015 kl. 13:45

Decemberfilm: Elser

Elser såg jag faktiskt för bara några dagar sedan. Jag visste väldigt litet om den men Tyskland under andra världskriget. Det är sådant jag går igång på. Samma regissör som Der Untergang, som var en film jag gillade skarpt när det begav sig. Även om den väl nuförtiden är mest känd för alla hitlerreaktionsvideon.

Elser handlar om någon historisk person som utförde ett attentat mot hitler 1939.

Men som vanligt tänker jag kanske inte tala så mycket om filmen i sig. Utan hemmafronten och andra världskriget. Det här känns som något jag har talat om tidigare. Jag orkar inte nu gå in i arkiven och kolla men jag vet att jag tidigare har nämnt Connie Willis Blackout/All Clear som är tidsresa i blitzen över London.

Men närmare den här filmen är kanske Sophie Scholl (filmen, inte personen) som också i viss mån behandlar hemmafronten och då framför allt en viss motståndsrörelse mot nazismen inuti Tredje Riket.

Det är något fascinerande med porträtteringar av vardagsliv medan krig pågår. (Eller i upptakten till krig, som i Elser) Det känns somom detta är något som porträtteras allt för litet. Eller så är det väl så att jag som bara tittar på science fiction och fantasy inte riktigt får den mängden hemmafrontskrigsporträtteringar som kännare får.

Speciellt i spelmediet har jag många gånger nämnt att jag skulle vilja se fler spel som handlar om andra saker än krig under pågående krig. Men också filmer. T.ex. såg jag La Rafle för ett tag sedan (en film som handlar om insamlingen av judar i ockuperade Paris) och i den fanns det några tidiga scener som handlade mer om hur människorna försökte ha någon form av halvnormalt liv under ockupation.

Det finns säkert fascinerande berättelser som det också gjorts film av. (tipsa gärna om någon läsare råkar veta)  Bara det visuella i alla härliga naziflaggor och så mycket propagandaförtryck medan folk försöker följa med strömmen och inte ta så mycket uppmärksamhet och bara överleva.

Alla behöver ju trots allt inte vara motståndsrörelsehjältar.

I Elser t.ex. finns det en lokalavdelningsnazist som egentligen porträtteras relativt sympatiskt. En helt vanlig människa som ju nog bryr sig om de människor han trots allt bott tillsammans med hela sitt liv. Bara för att han tar på sig statlig uniform behöver ju inte betyda att man genast blir ondskan personifierad.

Alla är vi människor och alla gör vi dåliga och bra beslut nu och då. I Elser verkar det ju också som personen Elser mer är en produkt av omständigheter. Mer en personlig resa där små förändringar i händelseförloppet kunde lett till helt andra slutresultat. (och då menar jag i det som leder till att han utför attentatet, inte de små detaljer som gör att attentatet misslyckas)

04.12.2015 kl. 14:45

Decemberfilm: The Man from U.N.C.L.E.

Alright, nästa film. Den här såg jag kanske i oktober så den börjar väl bli litet luddig men nog har jag någorlunda koll. Det är alltså Man from UNCLE. Ursprungligen en TV-serie och en Bondpastisch eller något i den stilen. (Säger jag och linkar till wikipedia där den korrekta informationen finns)

Nya filmversionen är en lättsam spionhistoria som utspelar sig under kalla kriget. I mångt och mycket kan man nästan säga att det är en bättre Bondfilm än Spectre. Men det är väl för att så många var besvikna på Spectre.

Filmen är regisserad av Guy Ritchie som jag nog har litet av en svag punkt för. Sherlockfilmerna (inte nya brittiska tv-serien) är kanske inte de absolut bästa som någonsin har gjorts men de är trots det ganska passlig underhållning. Och Ritchie har ju ett visuellt grepp som åtminstone är skojigt.

Det ser man i den här filmens actionscener. Mer än en gång sker allting utanför fokus i bakgrunden medan kameran fokuserar på något alldagligt i förgrunden. Åtminstone jag gillade det. Men det är förstås också något som kan gå vem som helst på nerverna när som helst.

I filmen finns också Armie Hammer som jag är litet av ett fan av. Det var på någon podcast som någon i förbifarten bara nämnde hur bra Armie Hammer egentligen är och jag tänkte "Ja fan det är han ju."

Jag tror det var i samband med Lone Ranger, som kanske inte är världens bästa film och där Hammer överskuggas av en Johnny Depp som aldrig riktigt förstår när han ska sluta. Men det var väl där som de nämnde att det finns en charm med glimten i ögat Hos Armie Hammer de få gånger som det får visas i Lone Ranger. Han har helt enkelt otroligt bra komisk timing. Och så har han ju ett perfectly chiseled stone face when required! Liksom. (jag visste inte hur jag skulle säga "perfectly chiseled" på svenska)

Så Armie Hammer är litet av en undervärderad juvel och här får han göra ganska mycket deadpanskoj.

Det är förstås inte komedi rakt igenom. Utan det finns ju delar som inte är direkt slapstick också. Det är en av de grejer jag brukar tycka om i karaktärer som inte tar saker på så djupt allvar. Det träffare djupare sedan när de till slut gör det.

Nu kanske den här filmen inte är något ypperligt exempel på detta. Men det finns ett spår av mörker här och där och eftersom det bara handlar om spioner så handlar det hela tiden om att gömma det verkliga mörkret bakom en fem-sex masker.

03.12.2015 kl. 17:25

Decemberfilm: Crimson Peak

Så om jag försöker börja mitt decemberbloggas med en film som jag såg för... en halv månad sedan ungefär. Jag var på en dagsresa till Svea i väst mest bara för att (det är väl också något jag borde skriva om, jag tog ju till och med några bilder) och mitt i mitt vandrande i Stockholm så tänkte jag att fördriva tid en stund med ett biobesök. Filmen i fråga blev Crimson Peak som jag egentligen inte visste något om utan hade bara hört Guillermo del Toro och att den delade åsikter ganska så mycket (på twitter då, av de jag följde).

Jag missade den när den gick här hemma i Karis men ett besök i Svea var ju ett ypperligt tillfälle att fånga den på matiné.

Det är rätt skoj ibland att gå och se på film med minimal info. Vissa filmer så bombas man av information från alla håll och kanter men det finns ett visst nöje att blindse en film. Jag har hört att det gjort studier i att filmer inte blir sämre av att man har fått dem spoilade på förhand men själv minns jag ändå fler gånger jag blivit överraskad av en film som jag inte visste mer om än att någon sade "du måste se den här" än filmer där jag i princip visste allt som skulle hända.

Originalmatrix var en sådan upplevelse. Jag gick endast på rekommendationen "se den och läs inte vidare vad jag har att säga här".

Så vad säger det här om Crimson Peak? Nå kanske inte så mycket. Filmen är inte direkt oförutsägbar men jag är inte helt säker på vad det är som delade folk. Kanske den inte var det mest fantastiska man sett på länge. Men om inte annat så är den visuellt oerhört vacker.

Färgrann. Crimson Peak är ju en härligt röd färg som genomsyrar alltihop. Kombinerat med färggranna kläder som kontrasterar alltsammans. Det är ingen blek skräckfilm i Saw-färger utan här använder vi hela paletten.

Och Jessica Chastain gör en härlig Eva Green :) Helt ärligt tänkte jag genom filmen "det där är inte Eva Green men det är exakt Eva Green".

Så nu har jag ordat om Crimson Peak utan att egentligen orda om Crimson Peak. Vilket gör att om den låter litet småintressant så kan man gå halvblind in i den. Förstås jag hade ju trailern där uppe men den behöver man inte se.

Och glöm inte att spöket bara är en metafor.

02.12.2015 kl. 21:30

Star Wars hype eller julhype?

Tydligen var det lillajul och första advent och sådant här under helgen. Det gick mig litet förbi, men det är ju inte så konstigt med tanke på vädret och så. På den här bloggen har jag ibland haft litet halvtradition att skriva en hög med inlägg under december. En sådandär self-indulging julkalender och jag tänkte att jag kanske skulle göra en sådan också i år.

Problemet är förstås det vanliga. Vad ska man skriva om? Om inte annat så kunde jag ju skriva något om den hög med filmer jag har sett. Eftersom det är det som jag skriver mest nuförtiden.

Och på tal om filmer. Star Wars kommer ju om dryga två veckor. När det släpptes trailers blev jag otroligt hypad. Jag har hela tiden försökt att trycka ned alla förväntningar på filmen eftersom jag ju vet att den kommer att vara helt värdelös och en stor besvikelse. Men samtidigt kan jag inte låta bli att ha otroligt höga förväntningar.

Trots att den ju blir dålig. Men kanske inte. Men jo. Jag har inte följt med så noga mediablitzen för filmen nu när den trappas upp. Efter trailern kom det några TV Spots och dylika saker och de har jag mest väl hoppat över nu.

Ju närmare vi kommer "dopparedan" ju mer av all Star Warskrääsä kommer det ju att finnas. (om det inte redan finns det. Jag förmodar att det gör det och jag bara inte riktigt följer med)

Det Star Warskrääsä som jag förmodligen kommer att plocka upp är The Force Awakensversionen av X-wing miniatures game. Jag har stundvis funderat att köpa en andra av grundspelet tidigare. Men nu får man ju det med en gnutta annorlunda skepp så det är win-win. Jag behöver inte köpa två av samma och jag får två av samma ändå!

(Det är väl av samma orsak som Pandemic Legacy har en blå låda och en röd låda.)

Ja, jag var ju också så hypad att jag i en stunds svaghet gjorde en egen Star Wars-trailer

Vad gör man inte för att undvika att skriva på NaNoWriMo (som jag förövrigt misslyckades med spektakulärt i år igen. 2500 ord tror jag det blev till slut)

30.11.2015 kl. 14:20

Jessica Jones

Så jag bingeade (är det ett ord?) Jessica Jones under helgen. D.v.s. Netflix nya Marvelserie. Jag minns att jag verkligen gillade Daredevil då för ett halvt år sedan. Men den lämnade inte så värst mycket bestående eller hur man nu ska säga. Den var jättebra medan jag såg den men nu ett halvt år senare står jag här och funderar vad det egentligen var som var så bra.

Litet som alla Marvelfilmer. Oftast är de riktigt bra men lika ofta glömmer man bort dem efter att ha sett dem. Är Jessica Jones ett undantag? Det vet jag ju inte än eftersom jag såg alltihop över helgen men just nu känns det så åtminstone.

Jessica Jones (personen) är en privatdeckare med alkoholproblem och en massa baggage från det förflutna. En ganska klassisk noir-setup med andra ord. Hon har också superkrafter. För det är ju en Marvelserie och baggaget från det förflutna har förstås också superkrafter.

Till skillnad från Daredevil som inte gjorde jättemycket advokatarbete under sin serie så gör Jessica en hel del detektivarbete under sin. Och hon gör det på ett sätt som nog skulle passa in i vilken noirdeckare som helst.

Marvel har länge haft litet bekymmer med att göra sina skurkar intressanta. I tv-serieformat verkar de lyckas bättre. Både Daredevil och Agents of SHIELD har stundvis haft riktigt intressanta fiender.

Det är nog här som Jessica Jones verkligen lyser. Skurken spelas av David Tennant (som jag nämner bara för att han har varit Dr. Who) och genom episoderna så kan man inte hindra sig själv från att verkligen hata honom. Riktigt mycket med. Så sliskigt ondskefull. Sällan har jag velat se en superskurk dö så mycket som denna.

Oftast är de ju litet coola. Vem skulle inte vilja vara en mordisk psykopat alltid nu och då? En Darth Vader eller så. Men den här...

Man bara ryser vid tanken! Det är så bra!

En annan sak som slog mig när jag såg serien. Såhär i dessa tider när man talar om representation och jämlikhet och sådant. Jag är alltid dåligt att tala om sådant här för jag känner mig oerhört underkvalificerad. Men litet skoj var det att så gott som alla "major players" i den här serien var kvinnor. Eller jag säger "så gott som alla" men förmodligen så var det närmare 50% vilket är ju mer som en "verklig" andel istället för tv-serie/filmstandarden som är max 25%.

Den där sista siffran drog jag helt från hatten. Men jag har läst att också i masscener (d.v.s. bakgrundsfolk) så är det oftast oerhört mansdominerat. Vilket har varit med och skapat den här bilden av att det är normalt. Så när det är närmare 50% (sådär som det ju borde vara) så reagerar man på det.

Men det var ett sådant där sidospår. Den här serien var riktigt bra. Jag hade tänkt spara några episoder till måndagen. Men litet efter halvvägs igenom så började det hända på ett sådant sätt att jag var tvungen att se mera och så var det sent, sent på natten.

Så bra var den. Kanske. Vi får se om ett halvt år.

24.11.2015 kl. 12:05

Obligatoriskt Nanowrimoinlägg

Jag kollade nyss igenom arkiven och tydligen har jag skrivit några ord om Nanowrimo varje år. Jag kan ju inte sluta nu. Dock måste det sägas att mina Nanoinlägg har varit rätt deprimerande, det har handlat om att det är på gång, att jag inte vet vad jag ska skriva om och sedan kanske ett inlägg där det står att jag misslyckades. (Därför ids jag inte länka till mitt arkiv :))

Det här året kommer förmodligen inte att vara annorlunda. Det är många projekt och annat sådantdär som man sysslar med. Tiden finns, men finns orken? Själsvidisciplinen?

Nej. Det gör den inte.

Problemet är väl att jag är ganska nöjd med mitt liv som det är och att försöka trycka in något extra under de några lediga timmar som jag har (och de är inte speciellt några, det är bara det att jag spenderar dem med att spela dataspel, vilket är en oerhört givande hobby det också) känns inte särskilt angeläget.

Ovanstående mening får mig att tänka på alla kommentarer om satsradning och överlånga meningar i högstadie-/gymnasieuppsatser.

Så varför försöker jag alltid med Nanowrimo? Jag vet ju att det misslyckas. Jag skulle haft tider i augusti att skriva, eller några veckor i april. Nog har jag tid nu också. Men inte kommer det ju att hända. Men varför insisterar jag att försöka?

Det måste väl vara för att jag lyckades den där första gången. Drömmen finns ju där. Att producera något i textväg. Men jag är också för lat för att någonsin verkligen göra något.

Haha nu blir det dyster självanalys av det här. Via diverse prat om saker så kommer kanske min Nanoroman att handla om ett mordmysterium i Ekenäs under en postapokalyptisk tidsålder då vattennivån stigit men de har byggt vallar så att Ekenäs inte är under vatten. Och så borde jag också få in en berättelse-i-berättelsen för att skriva om en superhjälte och en superskurk som slåss i Raseborgs slottsruiner.

Det torde ju inte vara så svårt egentligen.

27.10.2015 kl. 12:14

The Martian

Det tycks somom jag bara halvrecenserar saker här på bloggen. Men whatever så får det väl vara ibland.

Tidigare i veckan såg jag The Martian. Film baserad på bok som jag inte läst trots att jag varit fast i marsträsket en tid. (har läst diverse andra marsrelaterade böcker. Marstrilogin av Kim Stanley Robinson och The Long Mars och säkert något annat också.) Jag gick mer eller mindre blind in i filmen så som jag ibland gör när jag vet att jag ska se en film så då behöver man ju inte ta del av all marknadsföring av den.

I varjefall så var det ju en oerhört trevlig upplevelse och det jag tänkte skriva om i den nu var dess... uhrm... Vetenskapspositiva attityd.

I så många filmer är det alltid vetenskap och kunskap som är roten till allt det onda. Ibland är det galna vetenskapsmän som skapar saker som bara är av ondo och ibland är det naiva (och ofta excentriska) sådana som nog vet hur man fixar det men måste ty sig till hjälten som fixar det genom att slå det tillräckligt hårt.

Inte riktigt så i den här filmen. Den här filmen är mer positiv när det gäller sådana saker. Människor samarbetar och det finns ingen som motsätter sig saker bara för att. Istället är det olika lösningar man försöker hitta och vissa fungerar och andra inte. Och det hela grundar sig i den mycket trevligare idén att "om vi bara funderar tillräckligt hårt så kommer vi att hitta en lösning."

The Martian är den filmen som Tomorrowloand ville vara men misslyckades totalt med. (Jag gillade ju den, men det var ju före jag såg The Martian.)

Det finns en tendens på internet (och kanske i resten av världen) att se ner på vetenskaplig utveckling. Människor som vägrar ta åt sig av mediciner eller teknologi som förenklar deras liv något otroligt allt för att det av någon orsak ses som något "ont". Att världen på något sätt skulle gå under om vi alla kunde bli friska, ha rent vatten och vara energisnåla.

Människor som vänder sig till mumbojumbo och tror att sådant skulle fungera bara för att folk trodde att det fungerade för tusen år sedan. Det här är en av de många saker som irriterar mig något otroligt... Stundvis.

Men The Martian gjorde mig litet glad för en stund. Att man med tillräckligt mycket kunskap nog kan ta sig ur nästan vilken situation som helst. Svaret är inte att gräva huvudet i sanden (eller vända sig till gud).

Ja, så filmen var sevärd.

17.10.2015 kl. 11:22

Jag läste några böcker under min semester (men det som hände sedan kommer att få dig att gråta)

Jag tänkte blogga om dem. Det är vad som får dig att gråta. Ungefär lika mycket som alla andra artiklar vars rubriker slutar med "få dig att gråta" får dig att gråta.

Jo alltså, jag sitter här nu med min sommarsemester slut och gråter (ha ha) över att man igen måste arbeta ett tag till nästa semester. Men jag fick några böcker lästa i alla fall. De flesta läste jag i hängmattan.

En vecka före min semester var jag på ConFuse i Linköping, vilket var otroligt skojigt men jag har nog inte skrivit någon "conrapport" för jag vet inte vad jag skulle skriva. Det var en massa intressanta paneler och det som alltid händer vid sådana tillställningar är att man (jag) får en lust att skriva egen SF. Men det brukar alltid gå om. :)

Men jag plockade upp böcker därifrån. Och faktum är att alla böcker jag läst under min semester är sådana som plockades upp därifrån.

Den första var Stockholms Undergång. En novellsamling som handlar om... Stockholms undergång. På ConFuse var det en panel där det talades om att "noveller är ju nog det bästa som finns" och i viss mån kan man ju hålla med. Det är kortare saker som har en poäng och om en inte är så bra så är den åtminstone slut inom kort.

Stockholms Undergång är alltså inte dålig. Utan den är riktigt härligt trevlig. Dock så måste jag erkänna att den sak som fastnade mest från samlingen var att så gott som alla berättelser slutade olyckligt. Och jag blev och fundera ifall detta inte är något som är en del av "skräck" som genre. Ofta brukar jag fundera litet på skräck och det känns somom det egentligen bara är SF men litet skrämmande ibland. Men i den här novellsamlingen så kunde jag se att även om berättelserna var liknande sådant som inte direkt kallas "skräck" så fanns det en skillnad i sluten. Annan SF verkar sluta mer hoppfullt. Världen har gått under men man står där med blicken framåt mot något som man förmodligen inte överlever men det gäller att försöka. Skräcken verkar sluta med att världen har gått under och man själv också.

Och så lärde mig Stockholms Undergång att K-rauta tydligen finns i Sverige också.

Den andra boken jag plöjde igenom var Incidenten i Böhmen, litet historiskt, litet övernaturligt. Jag är ju rätt svag för saker som utspelar sig historiskt utan att egentligen vara det. Eller svag och svag, jag har knappt läst något sådant men oavsett så finns det alltid något jag lockas av när något har punkter som berör litet historiskt utan att egentligen handla om stora historiska händelser. (Connie Willis Doomsday Book läste jag på finska när jag inte var så bra på det men trots en språkmur så hör det till en av de böcker som berört så tusan). Incidenten i Böhmen var uppbyggd litet som ett mysterium. Det fanns något som var konstigt och det gällde att pussla ihop bitarna allteftersom man fick reda på mer information. På grund av det gick det oerhört snabbt att komma igenom boken och också när man följde med personers "point-of-view" så avslöjade de inte alls. Det var somom tankepolisen följde efter dem hela tiden och inte lät dem tänka fritt om det som hände omkring dem.

Sättet som det bitvis delades ut information fungerade verkligen (åtminstone för mig) och även om jag kunde pussla ihop det mesta före det sade så är det väl det som är meningen. För man ska ju känna sig smartare än boken för att det ska lyckas. :)

Tredje boken var en till novellsamling Villains! (tillräckligt gammal för att inte ha en ordentlig sida någonstans), ett antal berättelser om hur Evil Should Totally Win. Den här trevliga tvisten på god mot ond i fantasy där ond vet att den ska förlora för att så har det alltid varit och varför inte ha litet roligt innan man förlorar.

Det är litet av en favoritgenre för mig. Berättelserna i sig är så gott som alla litet småputtriga i den här stilen och tar olika versioner av olika mycket onda personer som spelar sina onda spel mot varandra och allt går som det nu brukar gå. Eller det går ju inte alltid så som det brukar gå för evil will always triumph because good is dumb.

Den sista boken jag kom igenom på semestern var Kleptomania en bok där jag måste säga att pärmbilden inte var så tilltalande (vilket egentligen har varit den enda orsaken att jag inte läst den före det här) men när jag läste de första fem sidorna var jag helt fast. Det var väsen i skogen och berättelser som gick in i varandra i olika nivåer. Det fanns mycket i boken och det är ju också en bok med en kommande uppföljare som jag nu inte kan vänta på (kommer 6 november). I boken har vi en tågkrasch och personerna som överlever kraschen och så finns det ett tidshopp där en av de som överlevde tågkraschen berättar vad som hände när tåget kraschade (mitt ute i skogen) och så finns det berättelsen om den som hör berättelsen som berättas.

Sådär kort taget. Det finns en hel del med mytologiska varelser från norden som tittar förbi och en hel del som blir oförklarat (eftersom ingen av personerna vet allt). Trots det så fungerar boken ensam också. Det att jag vet att det ska komma en uppföljare är ju trevligt men trots alla obesvarade frågor så tycker jag att berättelsen nästan har ett tillfredsställande slut ändå. Men bara nästan för sedan dyker handen upp ur graven just före sluttexten. Sådär som den ibland gör...

Det här var alltså min semesterläsning. Jag är också en bit in på en bok som är tjock som fan. Arcanum som jag plockade upp efter förra årets Loncon. Hittills är den oerhört intressant. Det är alternativhistoria, vilket gör att den litet skrapar på de punkter som Incidenten i Böhmen gjorde. Förutom då att den här är väldigt mycket alternativ historia med tusen år av alternativ historia.

 

Den slutsats jag kan dra är tydligen den att om jag råkar höra någon författare tala på en SF-kongress så är jag helt plötsligt en läsare av deras böcker. Ibland.

Och den andra slutsatsen är att om jag varit smart så hade jag delat upp varje bok i ett enskilt inlägg och inte ett megainlägg. Men jag är inte smart på det sättet.

14.09.2015 kl. 22:46

Jag såg några filmer (och korta tankar om dem)

På fredagen gjorde jag en sådandär heldag som jag ibland gör och far in till huvudstaden för att se litet film. Förr gjorde jag det oftare, men nuförtiden gör jag det mest bara för att se de filmer som jag missat i hemtrakterna. (för varför fara så långt när alla filmer kommer genast hit anyways?)

Men diverse saker som hållit mig upptagen gjorde att jag missade några filmer som jag ibland känner att jag borde se. Så jag tog i saken och begav mig iväg till huvudstaden.

Egentligen så visste jag först inte vad jag skulle se på. Inget kan ju mäta sig med Mad Max: Fury Road så i ett kort infall tänkte jag nästan se den pånytt. Men istället blev det Jurassic World.

Jurassic World var en helt njutbar upplevelse. Den byggde en hel del på nostalgi för Jurassic Park och hade många ögonblick som jag ver helt såld på. Inklusive litet tårar i ögonen när man ser parken och hör det där klassiska temat. Många gånger tänkte jag "oh yes". Lika många gånger tänkte jag "wtf". Det saknades liksom något dår emellan kanske. Filmen var stundvis idiotisk och stundvis underbar helt enkelt.

Men på det stora hela var inte mina förväntningar speciellt högt uppskruvade så jag måste väl säga att den åtminstone var litet bättre än jag väntat mig.


Efter att jag sett Jurassic World hade jag en halv timme eller så innan Tomorrowland började, så tidtabellen var helt perfekt, det var inget extra funderas utan direkt igång på nästa film. Jag var nästan litet ängslig inför Tomorrowland för allt som jag hört hade sagt att det var en högst medelmåttig upplevelse och jag hade skippat den till först just på grund av detta rykte filmen hade fått.

Den första trailern till filmen var helt underbar och fantasieggande så det var ju synd om filmen skulle vara halvdålig.

Jag köpte (nästan) allt som filmen sålde jag måste nog bara säga det. Visst det slog en i huvudet med ett slagträ med vad den ville säga men jag var mest där och ville high-fivea alltsammans. Det är väl science fictionfanset i mig som gillade det hela med att vara litet positiv.

Visst, slutet var litet av en besvikelse och när man såg eftertexterna och manus av Damon Lindelof så förstod jag litet att det fanns en orsak till att allt som lovades inte gick i uppfyllelse. Men långa vägar in i filmen var jag helt såld.

Det finns en stund i filmen där en siffra på en skärm går ner med 0.006% som gav mig tårar i ögonen. För det är så som siffror gör.


När Tomorrowland var slut och jag hade fått den där känslan man får ibland efter en biofilm. jag gick ut och allt var tyst och filmen fanns ännu kvar där i huvudet en längre stund. Världen såg litet annorlunda ut. Det gick förstås över efter en stund och jag kunde lägga tillbaka mina hörlurar och lyssna på litet elektonisk musik (soundtracket till Frozen Cortex var passande just då för litet zen).

Det var dags att ta sig hem och hitta ett Y-tåg som gick vid passande tidpunkt. Medan jag funderade på det noterade jag också att tydligen hade det kommit en ny bok i The Long Earth-serien (The Long Utopia), som jag vid passande tillfälle måste införskaffa, men just då kändes det inte så. eftersom jag har ellt för mycket oläst på min lista. Jag såg också några kortpackar till Warhammer 40k: Conquest, som jag vet att jag ännu måste plocka upp men av någon anledning var jag inte på shoppinghumör den dagen.

Väl hemma gick jag förbi den lokala biografen och noterade att Ant-Man skulle börja om femton minuter. "Fan", tänkte jag, "varför inte?". Så jag köpte en biljett och såg ännu på Marvels senaste.

Det var en Marvelfilm. Litet mindre skala än vad det har varit den sista tiden men fortfarande en marvelfilm. Litet humor, litet action, litet alltmöjligt. Det enda (eller inte helt enda men nästan) jag kunde tänka på under filmen var att ursprungligen var det Edgar Wright som skulle regissera filmen och det fanns fortfarande spår av Wright i filmen som jag bara tänkte "det skulle förmodligen varit bättre om det varit Wright".

Men Ant-Man var ju nog riktigt bra. Bättre än Age of Ultron i alla fall. Fast den här gången kände jag inte att jag ville vänta på post-credits-scenen eftersom jag bor tillräckligt nära biografen för att snabbare kunna googla fram den än vad det tagit att vänta de tio-femton minuter det tar att gå igenom hela eftertexterna.


Så det var några filmer jag såg. För några dagar sedan.

27.07.2015 kl. 11:26

Ateister kan aldrig uppnå lycka

Det här (rubriken då alltså, jag minns i lågstadiet att jag lärde mig att jag inte fick referera till rubriken i brödtext men ändå gör jag det nu. Internet har förstört allt som har med ordentliga sätt att skriva att göra) är något som en person sade i förbifarten för ett par månader sedan. (före jag skrev Fury Road-inlägget. Så det var ett tag sedan)

Redan då tänkte jag att jag borde ju halvanalysera detta i ett blogginlägg.

Det blev inte av.

Eller vi får väl se. Idén bakom kommentaren (tror jag) var det faktum att om man tror på en gud och allt annat som det brukar innebära så finns en djupt inrotad tro i livets meningsfullhet. Och om man tror att livet har en mening så når man lyckan, för man vet att något finns där ute som bryr sig.

Jag har litet svårt att förklara det men åtminstone jag ser poänger i det. Genom att tro på saker som livet-efter-döden och andra saker som associeras till diverse spirituella livsåskådningar så når man inte den förtvivlan som otron i viss mån kan leda till.

Det sägs ju att när man blir äldre blir man religiös. Delvis kanske för att man blir rädd för att dö och att det ska vara slutet. Hela idén med att "det kan ju inte skada ifall det var sant". Och däri når man lyckan. När man vet att allting hade en mening.

Eller nåt.

Jag är ju ateist och tror litet grann att man nog kan någ en slags lycka/acceptans också utan att behöva ty sig till en högre makt. För mig handlar det litet om att finna lyckan i livets meningslöshet om man säger det så. Man är en kugge i ett oändligt (eller åtminstone väldigt stort) system och det finns ju tröst att finna i idén om att allt man gör egentligen inte betyder något utan istället ska man njuta av det man har (om man har något. Jag har ju lyckligtivs en hel del).

Det är kanske litet fatalistiskt eller något sådant. Jag vet inte, jag tycker det är ett ganska trevligt sätt att se på allting. Men jag kan tänka mig att många kan se meningslöshet som något negativt. Ofta vill man ju vara "huvudperson i sitt eget liv" och det är man ju fortfarande. "Ens eget liv" är bara litet mindre viktigt än vad man skulle vilja.

Såhär försöker jag förstås analysera det. Men jag har knappast ännu uppnåt sann lycka. Så förmodligen hade han som sade det där egentligen rätt. Inte blir jag lycklig förrän jag accepterar det övernaturliga. Men innan jag blir så gammal så kan jag ju åtminstone försöka.

20.07.2015 kl. 12:59

Mad Max: Fury Road

Jag såg den nya Mad Max filmen igår. Jag såg också den första Mad Max filmen igår. För första gången. Det är ju oftast Mad Max 2: Road Warrior som man ser, jag kan tänka mig att den första filmen fastnade någonstans i Statens Filmgranskningsbyrå när det begav sig och därför aldrig riktigt nådde hit. Det lilla jag har att säga om den är att den håller trots sin ålder. En riktigt atmosfärisk film.

Fury Road har ju varit sådär lagom hypad sedan Comic Con när den första titten kom ut (länk). I veckorna när den började komma ut så har det sipprat ut kommentarer och recensioner som jag sett rubrikerna av i mitt twitterflöde. Så jag var ju oerhört hypad inför den här filmen. För kommentarerna jag sett var i stil med "bästa actionfilmen på tio år, det enda dåliga är att de senaste tio årens actionfilmer varit så mycket sämre."

Stora ord.

Men jag är precis lika entusiastisk själv. Åtminstone så här ett dygn efter att ha sett den. Fury Road är den bästa filmen jag sett hittills i år. Och jag har svårt att se att någonting blir bättre. Och då inkluderar jag den kommande Star Wars filmen som ska dyka upp i december.

I den enklaste versionen av min åsikt om filmen är att jag har svårt att hitta något direkt negativt i den. Vanligtvis så tänker man på diverse småsaker under, eller efter, en film. Fury Road lyckas med konststycket att helt och hållet hålla mig på dess sida. Suspension of Disbelief eller vad det kallas. Världen som byggs upp är så... Genomtänkt att det inte finns en sekund då jag tänker att det här är omöjligt.

Detta trots att filmen innehåller sjukt galna saker. Men inom den logik som filmen skapar så fungerar allting perfekt.

Man kan ta en sådan liten sak som... Kanonmaten. Alla actionfilmer har kanonmat av något slag. I Marvelfilmerna är det alltid robotar, annars är det gangsters eller vad det nu är som i vågor kommer mot våra hjältar och sedan slås ned. Den här filmen innehåller en förklaring till denna kanonmat. Det är ju mer än vad det flesta filmer har. Men det är en förklaring som håller när man funderar på varför de gör de galna saker som de trots allt gör.

What a day! What a lovely day!

Sountracket är ju också något för sig. Jag gillar speciellt den här låten (och varianter på den):

Den upphör aldrig, utan den bara jagar och jagar på en. Det är svårt att inte känna adrenalinet flöda genom kroppen när man hör den. Och sedan litet bilder på ännu. Det är så man är trött innan låten är över. Men trots det så fortsätter det bara.

Samtidigt tycker jag inte att det i filmen blev tröttsamt tungt med adrenalinet. I t.ex. Age of Ultron så var slutstriden mer utdragen än upphetsande. Medan i Fury Road så vill man bara att det aldrig ska ta slut. Men såklart tar det slut. För en stund. Innan det fortsätter igen.

Jag är fortfarande litet mållös av den här filmen. Jag försöker intala mig själv att jag inte behöver se den på nytt i biografen men samtidigt kanske jag ändå måste.

17.05.2015 kl. 16:15

Terry Pratchett

Så nyheten kom att Terry Pratchett har lämnat den här världen. Det var ju litet det här som man var rädd för då för ett tag sedan redan nu när det visade sig att han hade Alzheimers.

Men sedan så kom det fortfarande ut Pratchettböcker på löpande band och de var lika bra (om inte bättre) än tidigare och det kändes som att den här mannen nog har många år kvar än. Många år och många berättelser.

Så gick det inte.

Jag brukar inte egentligen bry mig speciellt mycket när kändisar lämnar den här världen. De senaste åren har några riktigt bra och trevliga skådisar lämnat oss (och nyligen for ju Nimoy). Men den här kändes litet grann.

Pratchetts böcker har varit en del av mitt liv en lång tid. Det började med Omtarna och Resan Hem, jag har minnet av att ligga vid campingen i Kimito och läsa de böckerna. Redan de böckerna innehöll intressanta idéer som jag mest av allt ville tro på. I de böckerna var idén om att varelser ser tid på olika sätt beroende på deras livslängd. Så en dagsslängda talar om de gamla goda minuterna och knappt ser de orörliga människorna som lever i sin egen tidsskala.

Skivvärlden är väl det mest kända av Pratchett och jag är inte helt säkert men jag tror att en skivvärldenbok var den första engelskspråkiga bok jag läste. The Colour of Magic, det måste ju erkännas att jag knappast hängde med i så mycket av texten i den boken, det var någon gång i högstadiet. Men jag har minnen av att försöka traggla igenom några sidor av boken i hallen i högstadiet. Någonstans måste man ju börja när man ska försöka läsa engelskpråkiga romaner. (vid slutet av gymnasietiden läste jag ju nästan mest engelskspråkig fantasy)

När det gäller filosofi så är ju också Pratchett en av de jag mest lyssnat på. Från tidsskalan i Resan Hem (se ovan) till idén om att religioner och gudar endast är så starka som de som tror på dem. Och även idén om att hjältar inte riktigt är något att ha utan det är upp till de vanliga människorna att fixa allting. Efter att de städat upp förstörelsen som hjältarna orsakat.

Jag skrev på Facebook att få människor har haft sådant inflytande på min världssyn som Pratchett via sina böcker. Och det är liksom ingen tvekan om saken.

Det finns mycket som man borde säga och det finns säkert andra som kommer att säga det. Så...

 

12.03.2015 kl. 20:34

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.