Year in Review, del 1

Så året börjar lida mot sitt slut och eftersom jag inte var så värst aktiv under julmånaden så tänkte jag att jag skulle försöka mig på att kasta in några inlägg så här mot slutet av året (och början av nästa förmodligen) där jag går igenom året som gick. Förmodligen ur perspektivet av mina hobbyn och fritidsintressen. För finns det något annat här i livet egentligen? Jobba gör man ju bara så att man ska överleva.

Året i sig var väl ungefär så händelserikt som det brukar vara. Jag har egentligen inte jättemycket koll. För när jag tänkte på att "jag borde göra en 'year in review'-grej" så kom jag bara ihåg de sex senaste månaderna ungefär. Men jag förmodar att saker hände under första halvan av året också. Även om det var så länge sedan.

Det är tur att Google och Facebook håller reda på oss och återskapar våra år genom sina algoritmer. Inte för att jag har kollat på varken Facebooks slideshow eller googles "hey guy best of the year pics". Ja en sak som hände i början av året var ju att jag införskaffade en Androidtablet och därmed också gick helt och hållet in i Google världsherravälde. (eller ekosystem vill de väl kalla det)

Tableten blev ju välanvänd under året som gick och det är ju en av de saker jag hade glömt bort att jag gjorde under årets första halva. Jag kom på mig här om dagen (när jag beställde en hög med böcker att läsa, en del från en lista jag hade nedskrivet från Loncon) och tänkte att jag knappt har läst några böcker i år. Men det var tydligen helt fel. För även om jag inte läst så många fysiska böcker som jag kanske hade velat så har jag ju tagit mig igenom en hel del digitala böcker på just min tablet.

Men ja. Vi får se hur det blir med dessa inlägg. Året som gick. Liksomlaksom.

Publicerad 27.12.2014 kl. 20:40

Den mörkaste natten

Efter den mörkaste natten kom snön.

Det där var egentligen allt jag ville skriva. Den låter litet sådär lagom poetisk den där meningen. Den kan betyda så mycket och kan vara en början på något. Men jag vet inte vad. istället skrev jag bara ned. "Efter den mörkaste natten kom snön."

Det är ju också fakta. Vi hae vår längsta natt. Även om längst inte betyder mörkast så var den ju väldigt mörk eftersom det inte fanns så mycket snö just under den natten.

Om man jämför med natten efter snön så var skillnaden... Slående.

Jag upptäcker också så här dan före dan att jag helt glömt bort bloggen den senaste tiden och inte heller har jag julbloggat som jag så ofta försöker göra. Det har varit litet alltmöjligt och när jag sitter på mina prioriteringar så faller saker bort. Bloggen brukar falla bort ganska tidigt, sedan mat och till sist datorspelen. :)

För spela måste man varje dag. Äta behöver man bara göra varannan.

Efter den mörkaste natten kom snön och jag var tvungen att erkänna för mig själv att den här snön ju är rätt trivsam. Jag brukar ofta ondgöra mig litet över snön. Svära över den för att det är så som man ska göra. Men det hjälper inte att när man in kvällsmörkret ser tunga vita grenar hänga över väge känna att det nog är fantastiskt.

När snöflingorna yr så att ja gmåste borsta bilen efter att ha varit femton minuter och handlat mat i butiken. Det är ju inte ens särskilt kallt. Evighetssnön som vi hade för några år sedan var kanske inte så illa ändå.

Fast huvudsaken är väl att snön är borta efter den ljusaste natten.

Publicerad 23.12.2014 kl. 11:20

Spel och hjältar och sånt

Jens Stenström min kära (?) co-host på LUCcast fick litet Twitterdiarré (eller Twitteré eller vilket ord han nu ville att det skulle ha) där han talade om spel och konst och upplevelser och sådant som man nu ibland blir och fundera på. Jag hotade med att svara med något som inte rymdes på Twitter utan skulle vara ett megalång blogginlägg. Vi får se hur det blir. Först litet väl valda citat:

Spel är väl även en av de få berättande formerna där person X även alltid skall vara hjälten och ledaren?

Det mest skrämmande är att av de stora titlarna så är väl Call Of Duty (första MW-spelen) av de få som brutit mot detta! #skrämmandeinsikt

Är jag den enda som inte alltid vill vara hjälten? Som lägger mer vikten på berättelsen än ego? Som vill uppleva och inte bara underhållas?

Det är den här delen som jag tänkte ta fasta på för den är litet småintressant. Varför är man alltid hjälten i spel? Och jag tänkte väl böja med att kommentera via interaktivitet. För det är tydligen något jag borde göra.

Men det är också helt sant. Spel är till sin natur interaktiva, Utan någon form av interaktivitet blir det inte mycket till spel och faktum är att interaktiviteten delvis ligger till grund till att man så ofta spelar en hjälte.

Interaktionen gör att man inte längre bara är en åskådare utan en aktiv deltagare i något. Man väljer själv vad det är man gör och det är lätt att välja ledarrollen. Man kunde säga att istället för att fråga varför man alltid är hjälten i spel kunde man fråga "Hur kan man förhindra spelaren från att bli hjälten i ett spel?"

När man fritt får välja vad man gör i ett spel så gör man oftast hjältemodiga saker som man inte kan göra i verkliga livet. Den verklighetsflykt som speln ju trots allt är. Det spelen sedan gör är att förhindra spelaren att utföra vissa handlingar för att begränsa... "hjältandet"

Om man tar Jens Call of Duty-exempel så tas ledarrollen bort från spelaren genom att plocka bort all fri vilja. Man är ett flygande gevär som snällt får vänta vid varje dörr på att hjälten ska öppna dörren åt en så att man får gå vidare och kanske skjuta på på förhand utvalda fiender som hjälten inte tar hand om.

Det här är något som spelare har funnit rätt frustrerande en god stund och det är ju lätt att förstå frustrationen av att inte få göra det man vill utan snällt måste vänta på att spelet ger en tillåtelse att göra något.

Men hur är det om man gjorde det här på ett sätt som inte var lika frustrerande? Går det att ta bort ledarrollen och ändå låta spelaren ha fri vilja?

En gaming story. jag spelade Space Hulk till Playstation för länge sedan och i de första uppdragen i det spelet spelade man som en vanlig Space Marine som löd under order från gruppens ledare. I ett av de första uppdragen var den order man fick något i stil med "stå i den här dörröppningen och skjut allt som rör sig." Grejen i spelet var den att utföra den här ordern var helt valfritt. Jag hade fri vilja att göra vad jag ville i spelet, trots att den här ordern hela tiden fanns där i hörnet. Men det var ju inte värst snällt att bryta mot ordern och med tanke på den förmodligen litet dåliga AI-scriptningen så hade det säkert katastrofal utgång med. Men valet fanns där. Det gick att välja att vara hjälte, men man kunde också lyda ordern.

Senare i spelet blev man förstås ledare själv och gav order som för det mesta lyddes och axlade hjälterollen.

Så interaktion och förhindrandet av vissa former av interaktion är en stor del av varför man axlar hjälterollen i spel. Det är ofta frustrerande när spel tar bort förmågor som man vet att man har i spel, bara för att någon säger åt en att det är så det ska vara.

Sedan finns det ju också det tekniska i att om spelaren inte gör något (tar ledarrollen) så går spelet inte framåt. D.v.s. Man måste interagera för att något överhuvudtaget ska hända i spelet. Om man i en eldstrid väljer bort hjälterollen och istället gömmer sig bakom ett hus med händerna över huvudet för att man inte klarar av krigets traumor så kommer spelet inte att fortsätta förrän man kommit över detta och fortsätter med det som spelet vill att man ska göra.

Det finns förstås massvis med intressanta saker som kunde göras (men som inte görs). För att ta det föregående exemplet med att inte ha nerver att klara av en verklig eldstrid. Det finns säkert spel som kunde utforska det på ett intressant sätt även spelmekaniskt och det finns säkert en indieutvecklare någonstans som arbetar på det just nu (och det kanske tillochmed finns några sådana spel ute redan)

Sedan finns den här andra delen där man vill uppleva snarare än vara den drivande kraften. (Som kanske Jens menar, vem vet) Det här är något som kunde vara intressant om ett spel emulerade det. En berättelse som sker utanför spelarens kontroll och som spelaren mest bara är med om. Visst, det är det här som man kan säga att just Call of Dutyspelen är. Ingen egen vilja utan bara följa pilarna och se vad som händer. Men kunde man kombinera det här med fri vilja? Spelaren väljer att uppleva berättelsen och kanske deltar, eller väljer att se den på avstånd. Eller kanske är upptagen med sin egen berättelse medan några andra också händer?

Jag försöker alltså litet långsökt koppla det här till Crusader Kings 2 där världen simuleras och själv har man sin egen lilla landsända som man bryr sig om. Jag minns att jag spelade på Irland och de närliggande områdena och brydde mig mest om när och hur jag kunde ta en provins i England, men alltid nu och då zoomade jag ut och såg hur några länder bara försvunnit och ett imperium kommit till eller fallit ihop. Jag var upptagen med min egen lilla berättelse, men den stora berättelsen hände annanstans.

Sådanhär upplevelse i mindre skala är något jag gärna skulle se mer av. Och det är kanske det som Jens litet egentligen pratar om såhär på Twitter. Världen går under men spelaren är inte räddaren. Spelaren är någon som körde med bilen upp till Uleåborg när han plötsligt hörde på radion att världen gick under. Soldaten bland tusentals som har en liten berättelse vid ett slag, men sedan inte längre. Skiftande perspektiv. Ett spel där man ena kapitlet spelar en soldat i romerska armén och i följande en tiggare på gatorna i Lutetia.

Det kom ju det här spelet Valiant Hearts som kanske litet spelade på de idéerna. Det såg åtminstone ut så, jag har inte spelat det. Olika sidor från en konflikt och olika små berättelser i det stora hela.

Sådär som en av mina många spelidéer om en privatdetektiv som försöker lösa brott samtidigt som Blitzen i London pågår (eller motsvarande händelse)

 

Nåväl nu vet jag inte riktigt vad det är jag skrivit om men det här var fler ord än i en Twitteré.

Publicerad 20.09.2014 kl. 13:05

SF idrott

OK. Det här är inte ett inlägg om SFI, det finns säkert andra människor som vet något om det. Mitt angagemang i SFI är väl ungefär begränsat till att jag en gång deltog i ett SFI-mästerskap i styrkelyft.

Men här tänkte jag skriva om idrott i science fiction (och fantasy). Mest kom blev jag och tänka på det här på grund av att The Champion, första podcastdel kom ut. Jag skrev om den här serien för länge sedan här på bloggen, en science fiction bokserie om amerikansk fotboll IN SPACE. Mer eller mindre då alltså.

Men tanken slog mig, som så många andra gånger, hur sällan SF och idrott kombineras. Det finns ju alltid den här stereotypa bilden av att nördar (som sysslar med SF) inte har något intresse av sport (som är något som "icke-nördar", även kallade "sportnördar", håller på med) och i rätt många fall verkar ju det här vara delvis sant. Det finns vissa kretsar där man inte riktigt vill bry sig om sport. (kultur är också en sådan krets, hur ofta är det inte någon "kulturell" person som pratar litet skit om fotboll under fotbolls-VM och inte förstår varför det är så stor grej, med vuxna karlar som springer efter en boll)

Men det finns ju en publik. Om jag förstod Scott Sigler rätt så är GFL-serien en av hans mest populära och det här beror väl rätt mycket på att det är en publik som sällan får något.

Blood Bowl är ju ett annat exempel. Ett spel med en väldigt dedikerad fanbas och ett spel som ofta dyker upp när man talar om SF-sport i spelvärlden. Så långt har det gått att genast då det dyker upp ett fantasy eller sci-fi lagsportsspel så jämför man det alltid med Blood Bowl.

Men det som jag mest tänkt på är ju berättelser som utspelar sig i en idrottsvärld. Det kom ju några Blood Bowl-relaterade böcker för några år sedan och de kunde man säga var ett exempel på hur sportrelaterade berättelser görs på fel sätt.

Blood Bowl-böckerna började oftast med en match och sedan var hela berättelsen en standardfantasyhistoria där någon ondskefull typ måste besegras och sedan kanske det slutade med en match sådär på sidan om. De böckerna kunde lika bra inte ha varit Blood Bowl-relaterade över huvudtaget. (speciellt den sista tror jag hade en turnering som inte blev av på grund av huvudberättelsen, varför lova en häftig turnering om den ändå inte blir av?)

Jag menar inte att man ska referera varje match i detalj. men det kunde vara roligt om det handlade litet mer om själva sporten. Det finns ju mycket guld man kan få fram ur en lagensemble.

Där tycker jag GFL-böckerna lyckas. En bra kombination av lagdynamik och äventyr utanför matcherna. Det handlar lika mycket om att få ett lag med individer att spela ihop och vara awesome som det handlar om huvudpersonens personliga äventyr.

Men jag skulle gärna se mer SF-relaterade idrottsberättelser. Det känns somom det finns en hel del underhållning att få ut av sådant. Vanliga idrottsrelaterade berättelser också, jag är inte så bekant med sådana men de fåtal filmer som handlar om sport handlar sällan om matcherna utan om en massa annat tjafs. Filmer brukar ju också sällan få någon som helst regel rätt. (speciellt i fotboll tycks det alltid somom matcherna blåses av på sekunden vid 90 minuter) Där kunde de ju gynnas av att ha ett SF-tema. Då får man ju själv hitta på reglerna.

Det är väl litet där som kruxet ligger. Det gäller att hitta på en sport som "makes sense" och som en tittare kan bli investerad i. För trots att det finns de som bara gillar att sä på tväling överhuvudtaget. Så är det ju många som är fast i en speciell sport och inte bryr sig om generaliseringar och speciellt inte sådant som man int ehar någon aning om hur det fungerar.

Så den enda SF-sport som någon orkar med är tydligen Battle Royale. Någongång skulle jag vilja se en berättelse som handlar om fankulturen kring ett sådant evenemang. Hur väljer publiken en favorit om 90% av deltagarna alltid dör? Det är litet problematiskt med övervåldsam framtidssport, det går ju inte att ha samlarbilder på tävlanden då de flesta är med endast en säsong och sedan är de döda. Javisst. Catniss Everdeen rookie card blir kanske värt något någon gång, men hur var det med alla de andra...

Publicerad 19.09.2014 kl. 15:00

London Called

Så jag har alltså varit i London i nästan en vecka. På World Science Fiction Convention (eller Worldcon eller LonCon 3). Det här var min första SF kongress utanför landet och den första jag betalat för att komma in på. (Finncons är som bekant gratis) Så jag var ju rätt nervös. Jag är inte direkt den vanaste av resenärer. En person som föredrar att resa digitalt, kanske ibland med Google Streetview men sällan vill jag fysiskt fara längre bort än till... Tenala.

Men Worldcon är ju rätt stort och när Finland ifjol inte lyckades med Helsinki in 2015 fick jag ett infall och skulle till London 2014. (senare kom Helsinkiin2017, som vi väl alla ska stöda)

Jag räknar mig själv som rätt ny när det gäller fandom. Jag är mera en passiv konsument än någon som engagerar mig nämnvärt, delvis för att jag inte är den mest sociala av människor och delvis för att jag har för många andra hobbyn som också tar tid.

All den här förtexten är bara för att säga att jag var rätt nervös och jag visste inte riktigt vad det var som jag hade gett mig in på. Men det var en riktigt lyckad resa till slut.

Mest av allt sprang jag på programpunkter, varje timme kändes det somom det fanns tre-fyra saker jag ville se och höra och även om jag var på en hel del så missade jag helt allt som hade om serietidningar att göra. Även om det fanns några intressanta programpunkter på det temat också.

En av de programlinjer som jag gillade väldigt mycket var "Transformative fandom" som handlade om allt det som är mycket på tapeten överallt, d.v.s. behandlandet av minoriteter och dylikt. Det här är ju ett ämne som jag är passivt engagerad i varje gång det dyker upp inom spelcommunityn (och sorgligt att se att genast efter LonCon så såg jag att det här hade dykt upp.)

Sedan gick jag också på en hög med politikrelaterade paneler, ideologier och liknande i SF och efter alla dessa tunga saker som var det alltid skönt med en eller två zombiepaneler.

Efter programmen hade det ordnats med en så kallad "fan village" där alla samlades för att träffas och det var något som kändes som ett väldigt lyckat koncept även om jag inte vet hur det brukar ordnas vanligtvis. Där fanns även ett speltält och brädspel som man fick låna och det blev en del Werewolf och Resistance: Avalon.

På det stora hela kan jag väl säga att jag kände mig nästan litet sorgsen på måndagen då det hela började gå mot sitt slut. Jag skulle gärna ha varit där längre, för det var ju så stort att det inte fanns någon chans att se och höra på allt som var intressant.

Det som var den andra behållningen var att jag definitivt måste fara på en Worldcon flera gånger. Om jag bara har tid. Och kanske också försöka fara på flera kongresser och inte bara på Finncon de gånger som jag har tid över. Men såhär brukar jag väl känna efter ganska många olika saker. Sedan glömmer jag litet bort det och går tillbaka till mina vanliga rutiner. Som innehåller saker som att låta bli att skriva blogg och att sitta och spela datorspel dagarna i ända.

 

Ja en sak tänkte jag nästan glömma bort. England och London i sig själv var ju också delvis intressant. Jag vandrade litet omkring dagen före och dagen efter LonCon. Inte så mycket att jag egentligen fick någon bild av alltsammans men ändå litet grann. Det som jag inte riktigt hade koll på under hela resan var att eftersom man kör bil på andra sidan vägen än vad jag är van vid så är det då så att man också går förbi varandra på andra sidan varandra. Alltid när jag mötte någon på gatan så kändes det somom de ville gå förbi mig på den sidan som jag inte ville gå förbi. Eller hur det nu heter. Jag krockade dock inte med någon lyckligtvis. :)

Publicerad 22.08.2014 kl. 12:25

2015

Jag ska väl börja med att säga att jag inte har skrivit här på ett tag. Orsaken är det här:

 

Det har tagit upp en hel del tid de senaste månaderna och alla är förstås välkomna och titta.

 

Men det som jag egentligen tänkte på så här kort. I en podcast jag lyssnade på sade någon i förbifarten att "2015, det är det årtalet som verkligen är framtiden" (så här sade han inte, för podcasten var på engelska) och det fick mig att fundera i banorna "du har riktigt rätt."

Vi har haft litet futuristiska årtal på sistone 1999 - 2001 och 2010, men samtidigt så (för min generation åtminstone) så har de inte varit superfuturistiska. Men 2015. Det är ett tal som verkligen är långt in i framtiden. En apokalyptisk cyberpunkframtid kan utspela sig år 2015 och det skulle inte ens vara konstigt.

Men 2015 är ju om ett halvt år.

Det kommer förstås att komma flera futuristiska årtal (i 2020-talet är ungefär hälften av åren futuristiska) men för mig känns det somom 2015 är en av de första riktigt riktigt... vardagliga framtidstalen. På det här sättet kommer jag undan 1999-2001-dilemmat eftersom hela "nya millenniet" är futuristiskt på sitt eget lilla sätt och det finns en orsak att välja just de siffrorna. Men om man använder 2015 så är det mera "ett sådantdär datum".

Nå i alla fall. Nu blev jag och yrade en hel del om något som egentligen skulle vara kort om hur fantastiskt det är att vi snart lever i den riktiga framtiden...

 

Publicerad 29.06.2014 kl. 12:33

Brädspelshistoria

Jag lyssnade på The Dice Tower och de hade två episoder om "Games from our childhood" i början av april. (ytterligare ett bevis på hur länge det ibland kan ta från tanken att skriva blogg till faktumet att skriva blogg) Som den nostalgiska person jag är gick jag givetvis direkt ner i träsket och funderade på min brädspelshistoria.

När jag snubblade över den nya brädspelsboomen för ett antal år sedan så var det efter år av endast sporadiskt brädspelande och i och med alla dessa nya fantastiska spel så kändes det somom de spel man spelat i barndomen alla var likadana och alla var för oerhört länge sedan. I och med att jag stundvis lyssnar eller följer med podcaster och liknande där de flesta talar om att de nu spelade något nu och då när de var små och jag tänkte "så var det väl för mig också."

Men med episoden "Games from our childhood" så gick tankarna till de spel som jag spelade när jag var mindre och de var sist och slutligen kanske inte så få. Tydligen har hela den här spelandegrejen funnits inom mig i långa tider. Kanske mer så än andra. Eller vem vet egentligen.

Jag sätter på mig nostalgiglasögonen och tittar tillbaka till diverse spel och korta ögonblick (eller kanske långa ögonblick man vet aldrig med mig). Minnena är inte i någon egentlig ordning.

Schack är väl ett spel som alla känner till mer eller mindre och det är ett spel som jag aldrig varit speciellt bra på. Jag har förmodligen inte tålamodet att analysera tillräckligt långt framåt och jag är en som gärna spelar på odds. Och i schack finns det inga odds. Trots det här har jag en del minnen när det kommer till schack.

Ett förnedrande minne är i tidig lågstadieålder när jag ska spela schack och förlorar matchen på minimalt antal drag. Jag lämnar kungen öppen genom att flytta fel bonde och vips är det matt i två-tre-fyra drag. När jag någon gång bläddrade i någon schackbok insåg jag att min öppning var den enda som kunde leda till vad som förmodligen är snabbast möjliga matt. Och detta var något som hände åt mig helt på riktigt...

Ett mindre förnedrande minne är kvällar i Västerby filialbibliotek (som förmodligen inte existerar längre) där jag spelade mot en god vän och förlorade om och om igen. Biblioteket var öppet en eller två kvällar i veckan och ofta fann vi oss där och spelade. Det här specifika minnet är att jag en gång faktiskt vann. Men jag förmodar att det är ett helt fabricerat minne. Jag tror också att jag ropade ett högt vinstvrål när jag vann. Något som givetvis inte är acceptabelt i ett bibliotek.

Men förutom schack finns det en hel del andra barnspel/familjespel som jag har minnen av.

Ett minne är spelet Tjuv och Polis, som vi införskaffade under en resa till Sverige (många spel är förmodligen inköpta i Sverige eftersom det ju nästan bara är därifrån man får spel på det svenska språket) och jag minns det för att jag har en känsla av att vi öppnade spelet och spelade det första gången på golvet i vikingbåten mellan länderna. Och en av de stora behållningarna av brädspel är ju öppnandet av dem. Något som fortfarande stämmer. Ju fler små delar desto roligare är det.

Emil i Lönneberga är ett spel som minnet består av sommarstugan och solen som tittar in genom köksfönstret medan man håller i någon form av kort. Jag ser på den där bilden som är länkad och ser att det också fanns en snurra i spelet. Den kom jag inte ens ihåg. Jag minns bara lådan, kort och solen.

Disneyland är i princip en klon av Monopol med disneytema och är för mig helt och hållet associerad till mina farföräldrar där vi spenderade långe kvällar med spelet ifråga. Med de olika korten som representerade ägorna av ordentlig papp. Men välanvända.

Minnet av Hotel är litet mindre trevligt trots att det också var en monopolvariant som spelades i långa tider och i mängder men det specifika minnet jag har av det spelet är en lång kväll av spelande där vi lämnade spelet på hälft, gick och sova och sedan blev jag sjuk. Jag minns inte om det var feber och feberdrömmar som jag hade om spelet i fråga där hotellbyggnaderna lutade hotfullt över mig eller om det var spysjuka som gjorde mig illamående bara jag tänkte på spelet ifråga. Faktum är dock att jag var väldigt mycket mindre entusiastisk över att spela det spelet efter just den här händelsen.

Ingen lista är komplett utan Spökslottet som byggde helt och hållet på sin gimmick med den självlysande dödsskallen. En hög med ospecifika minnen är associerade med spelet i fråga. Det var ju viktigt att spela spelet under mörka förhållanden, helst under hösten i det gulaktiga skenet av lyktorna utanför fönstret och regnet piskande mot fönstret. Det här spelet innehåller också ett besvikelsens minne då släktingar lånade spelet och när vi fick det tillbaka var det helt förstört och ospelbart vilket var en gigantisk besvikelse när det öppnades. Spelet återhämtade sig aldrig riktigt från det (trots en ersättningskopia).

Jag gräver har i minnen och plötsligt stöter jag på Bamses honungsjakt ett spel där den största behållningen är att man får bygga spelplanen själv. Och Kimble vars behållning är det klickande ljudet som spelet har när man slår tärningen. Och det minne jag har av det spelet är i vardagsrummet en solig vår- eller sommardag när vi fångar myror i spelets låda.

Nu känner jag att det här redan har blivit för långt men spelen har tydligen alltid varit en del av mitt liv. Och det här är före de spelen som hade regelböcker och inte bara regler på insidan av lådan. Jag "uppgraderade" ju mig sedan med spel som Blood Bowl, Kampen om Citadellet eller Drakriddarna. Det är säkert värt ett helt eget blogginlägg att skriva om den fasen i spelandet.

Så till skillnad från vad jag först trodde (innan jag började tänka på det) så har jag alltid varit en spelare. Alltid varit entusiastisk över att öppna en ny spellåda och se vad den innehåller.

Publicerad 22.04.2014 kl. 23:14

Cis

Nu ska jag ta vatten över huvudet och skriva om något som jag egentligen inte vet något om. Men jag håller sakta på att gå igenom en hög med föreläsningar från GDC och det fick mig att fundera på saker sådär som man nu ibland funderar.

Ordet cis alltså. Det betyder något i stil med att man är (och anser att man är) det kön som man föddes till. I princip är det alltså en benämning på någon som inte är trans.

Jag tror jag stötte på ordet första gången i samband med just den stora debatten om kvinnor och minoriteter i datorspelsvärlden. Det är en debatt som kommit igång de senaste åren och det är väl på tiden att också nördvärlden blir litet mer feministisk av sig. (För att allmänt säga sig vara väldigt inkluderande kan nördar vara ack så exkluderande enligt egna principer)

Ordet konfunderade mig först. För jag hade aldrig hört det och det fanns ingen förklaring utan det här var tydligen ett vedertaget begrepp. (Och i enlighet med hur hjärnan fungerar så stöter jag oftare på ordet nu när jag vet vad det är)

Det är ju ett intressant ord på många sätt. Mycket på grund av min första reaktion till det när jag stötte på det och sedan googlade för att veta vad det var. Min reaktion var något i stil med "Ett ord för det som är normalt? Det känns ju litet onödigt."

Sedan kom jag på mig själv. Det är inte så lätt att vara en heteronormativ ciskönad priviligierad vit man. Allt omkring en programmerar en att anse att man själv är normal och allt annat behöver en förklaring. Inte konstigt att den första reaktionen är vad den är.

Och därför är ju det här ordet cis egentligen hur bra som helst. Att lägga stämplar på saker brukar ju vara dåligt men ibland kan de också fungera riktigt bra. Att det behövs ett ord för att förklara att man de facto är en cisperson för att det inte är en självklarhet i sig självt.

Man kan inte göra några antaganden om något per automatik. Beskrivande ord är inte för att beskriva hur man avviker utan beskrivningarna ska behövas på alla nivåer. På internet där man inte vet så borde man inte vara något som man inte sagt att man är, så att säga.

Det är som den klassiska beskrivningen av en läsare av science fiction. En SF-läsare som läser att "han lämnade skeppet" tänker inte automatiskt att skeppet ifråga är ett skepp som reser över haven. Förrän man har fått mer beskrivning finns det få saker man kan "räkna med" i vad det egentligen handlar om.

På samma sätt när man möter en människa på internet. Egentligen vet jag inget om människan ifråga men automatiskt brukar jag utgå från att människan i fråga är en heteronormativ vit cisman. Det här borde jag inte göra. Och på sista tiden så försöker jag mer och mer låta bli.

Därför tar jag också vatten över huvudet. För jag vet egentligen ingenting om dessa saker. Det här är första gången som jag själv har använt ordet cis. När det på det stora hela gäller sådana här saker som kön eller sexualitet så är jag helt ute och seglar. I princip kan allt jag har sagt inte ha någon som helst förankring i någon annans verklighet än min egen.

Och det är väl sådant jag får leva med.

Publicerad 12.04.2014 kl. 16:21

Du kommer aldrig att tro på vad som hände sedan

Sådär låter onödigt många artiklar nuförtiden. Det har väl med Facebook att göra. Alla delar med sig av diverse saker och vad får någon att klicka på en länk. Något slags påstående som involverar en själv.

"This is the cutest thing you'll ever see."
"You won't believe what this baby can do."

Det här är ett fenomen som stört mig sådär måttligt. Men så var det väl någon gång i december (så här länge tar det för mig att gå från tanke till blogginlägg) som jag såg en länk om något gammalt par som tog bilder av sig själv och rubriken var något i stil med "You'll be amazed at the last picture". Jag tänkte det kunde vara sött. Kanske en stund av svaghet. Egentligen så förväntade jag mig bara något morbitt eftersom jag räknade med något i stil med att ena personen hade dött och höll i en kruka med aska eller vad det nu brukar vara.

Den sista bilden var dock gömd och det sätt man kunde se den var genom att dela artikeln på Facebook.

Jag slog mig för pannan. Såklart! Det här var nästa steg att driva trafik till en hemsida. Hemsidan hette dessutom något i stil med "viralthings". Givetvis får man saker att bli virala när man tvingar folk att dela för att se.

Det här öppnade mina ögon helt och hållet. Jag håller litet hårdare koll nu på sponsorerade länkar. Försöker se vart de leder innan jag klickar och så gott som allting delat på facebook som heter något i stil med "Den här femåringen är förmodligen världens bästa på dragspel" så ignorerar jag totalt. Precis som man tidigare gjorde med alla uppmuntrande citat om hur du ska leva ett bättre liv. (det värsta är ju att människor frivilligt delar dessa saker)

Min selektiva sociala medier-syn gjorde väl också att jag varken såg eller brydde mig om den där flickan som fejkade en massa olika språk. Inte förrän jag såg henne nämnas på yles nyhetssidor.

Publicerad 25.03.2014 kl. 19:50

Idrottsvidskepelse

Såhär nu när det är OS så gick tankarna till vidskepelse i samband med idrott. Eller egentligen i samband med bänkidrott. För faktum är att det ju är helt förståeligt att det finns vidskepelse bland idrottsutövare. Att utföra ritualer är en slags mental förberedelse och som ibland kan bli litet konstig när det finns mängder av saker som måste göras för att man ska lyckas i sina förberedelser.

Men bänkidrottare har ju egentligen ingen som helst inverkan på det som sker. Trots det här så frodas ju vidskepelsen också bland de som tittar på sport. Det har förstås att göra med att vi alla är huvudpersoner i våra egna berättelser och allting som händer i världen kretsar kring oss själva.

Ritualerna kan vara många. Fjärrkontrollen måste vara på rätt ställe. Man måste blunda vid någon speciell situation eller så får man inte blinka under samma situation. Om Finlands ishockeylag förlorar så var det för att man råkade se eller inte se på matchen ifråga.

TV-tittandet inverkar direkt på hur det slutar. Och det gör det ju inte. Förnuftet säger ju att det inte kan göra det. Trots det här så varje gång det drar ihop sig till OS. När Finland spelar ishockey. När Mäkäräinen står och skjuter. När Ahonen hoppar backe. Det gäller att göra på rätt sätt annars kan det gå fel.

Jag har ju också sådanahär vidskepelser. I damhockeyn blev det mål bara när jag såg på matchen, men jag hade inte möjlighet att se hela matchen så de stunder då jag gick bort en stund så hörde jag bara hur det andra laget gjorde mål (det här var Finland - Schweiz).

Förmodligen fanns det en och annan som blinkade eller inte vågade titta när Mäkäräinen sköt sina sista skott i dagens masstart. Och någonstans så funderar folk "om jag hade gjort x istället för y hade situationen förändrats då?"

Svaret är nej. Oavsett hur mycket man kan tala om fjärilseffekter och kaosteori så är svaret alltid nej.

Men ändå... Om jag inte spelat Minecraft under Finland - Kanada hade övertidsmålet inte kommit då?

Publicerad 17.02.2014 kl. 21:18

Kärlek och hat (men mest hat)

Så här lagom till alla hjärtans dag så tänkte jag att jag skulle använda en rubrik som jag haft i huvudet ett bra tag. Det hela började för ett bra tag sedan när jag funderade över hur mycket folk kände kärlek till en massa saker och hur jag ofta har litet svårt med sådant.

Nå jag är kanske i allmänhet inte den mest känslosamma personen i världen men det blev ändå något som jag funderade på en stund. Och där det finns kärlek så finns det hat och så gick tankarna till det.

När jag var liten så sade man åt mig (med man menar jag min mor och far förmodligen) att jag inte fick hata. Om man använde sig av ett uttryck som "hata" så var det något som man verkligen menade. Som så många andra saker som sagts i förbifarten när jag var liten så fastnade det i mitt huvud.

Min första reaktion var förstås att försöka försvara min tanke att jag verkligen "hatade" gröt. Med en förklaring som inkluderade saker som mina mordiska tankar om gröt bara kom på tal. Och faktum är att nu när jag tänker tillbaka på lekis eller skolgröt så går mina tankar till att bara vilja vara våldsam och förbjuda gröt i hela världen.

I varjefall någon av dessa kommentarer att "det är inte snällt att hata" gjorde att jag aktivt försökte att låta bli att hata. Om jag ville mörda något så tyckte jag istället inget vidare om detta.

Det går till och med in i mitt ordval. Ibland upptäcker jag mig själv med att nästan tänka eller säga "jag hatar..." men så rättar jag mig själv att det blir "jag hat... tycker inget vidare om..."

Förstås, insåg jag, detta gäller bara för det svenska språket. Precis som det är oerhört svårt att säga "förlåt" men "sori" kan man säga hur och när som helst så är det lätt att säga "hate" på engelska. Ord har kraft och eftersom det engelska språket är så överanvänt så har engelska ord inte längre någon kraft överhuvudtaget.

Så. Denna tvekan att hata har väl också lett till en tvekan att älska. Samma princip fungerar så att jag inte kan säga att jag "älskar" något om jag inte verkligen menar det. Istället tycker jag bara väldigt mycket om. Extrema känslor är inget för mig. Det är lättare att hålla sig där emellan och bara gilla eller inte gilla.

Publicerad 14.02.2014 kl. 19:34

Tre små upplevelser

Tre små händelser som har fastnat i mitt huvud hände under januari månad. Det var tre saker som fick mig att tänka till litet grann eller annars bara var bevis på de konstiga saker som kan hända i verkligheten (eller i overkligheten eftersom en av upplevelserna var en mardröm).

* Först så var jag ut och köra möbler till Barösund och på vägen tillbaka så var vädret det som det varit de senaste veckorna (undantaget idag då det nästan verkar vara plusgrader). Det vill säga kallt.

Det låg tunna moln över himlen och någonstans kring Fagervik så kom ett lätt snöfall. Det märktes knappt och var rätt typiskt för snöfall när det är mer än minus tio grader. Men borta i horisonten fanns det inget molntäcke och solen glimtade fram på andra sidan åkern nära träden.

Och det var då jag såg det. Regnbågen. Eller det var väl en snöbåge. Så vitt jag kan minnas var det första gången jag såg en tydlig regnbåge orsakad av snöfall. Visst det är ju inte direkt ovanligt att det kommer ett lätt snöfall medan solen skiner eftersom snön är så lätt och åker långa vägar längs med vinden men den här regnbågen var så tydlig och jag tänkte för mig själv att det här var ju litet småskojigt.

* Den andra lilla upplevelsen hände under natten när jag var på jobb och körde mellan Backgränd och Manngård (stället där emellan heter något också men jag kommer inte på det just nu, det finns så många byar och jag vet inte vilka som hör vart) när himlen plötsligt lyste upp av något som liknade blixtar eller fyrverkerier.

Som vanligt om natten satt ju jag med hörlurar i öronen så om det kom någon smäll så hörde jag inget av det. Två gånger lyste det och jag saktade in och funderade på vad fan det var som hände. Men jag körde vidare eftersom jag ju skulle tidigt upp sedan på morgonen. På en kort stund gick mina tankar till allt från inbillning till jordens undergång. Som SF-fan så längtar man ju litet till jordens undergång i alla stunder även om man vet att den förmodligen inte kommer att hända.

Sedan kom en blixt till och när jag körde omkring på de välbekanta vägarna upptäckte jag att alla lampor var släckta. Förmodligen var det några ellinjer som hade gjort vad de nu hittat på. Väldigt lokalt dessutom efter ungefär en kilometers radie så var alla lyktor på igen och jag såg hela tiden i horisonten de lampor som man nu alltsom oftast ser. Så i mitt stilla science fiction-sinne så tänkte jag på utomjordingar som invaderade genom att släppa en lokal EMP-bomb.

Jag hittade dock inga notiser i Västis om det skedda så tydligen var det inte det minsta farligt ens en liten stund. Eller så var det verkligen utomjordingar som tog över alla människor i backgrändområdet i bästa Bodysnatchersanda.

* Den tredje lilla upplevelsen var en mardröm jag hade. Faktum är att jag under en kort tid hade en hel del mindre mardrömmar som oftast slutade i att jag vaknade och trodde jag hade försovit mig till något av mina jobb men lyckligtvis var det aldrig riktigt så. Men den här var en som fastnade rätt bra i mitt huvud när jag vaknade. Och jag funderade litet extra på den så att den inte bara skulle sväva iväg.

Drömmar försvinner ju ur huvudet så gott som genast eftersom de inte har något sammanhang men om man funderar på dem och håller dem fast i minner försvinner de inte. Även om det man skapar i narrativ form inte kanske har så mycket med själva drömmen att göra.

I korthet var det en dröm som involverade spöken. Av någon orsak så har jag väldigt lätt att få obehag när jag tänker litet extra på spöken. Det handlar inte så mycket om att de är skrämmande som att de är väldigt tragiska. De har fastnat i det odöda utan att kunna komma bort och är dömda att upprepa något i oändlighet tills någon befriar dem.

Nåväl. Jag var i en korridor av något slag och stötte på någon som uppenbarligen var ett spöke. Denne försökte lura mig till att göra något men jag hade på känn att det här var de facto ett spöke och att det hade något att göra med korridoren och med en grej som stod på en piedestal. Så medan detta spöke som var någon sorts butler (av det kunde jag tänka mig att korridoren befann sig i någon form av medeltida slott) pratade om smått och gott så pillade jag på grejen som fanns på piedestalen och hittade en meny liknande den som man hittar i Photoshop.

Med den kunde jag förändra färgen på hela rummet och i drömmens logik så var allt jag kunde förändra färgen på "mindre äkta" eller ett spöke, så jag ändrad färgbalansen så att allting bytte mellan rött och blått och varierade och såg hur detta spöke också förändrades och därmed bevisade jag spöket odödhet och kunde peka på det och säga "aha!"

På det sättet besegrade jag spöket.

Jag hade förövrigt en kompanion med mig. Jag nämnde den inte tidigare för jag minns inte att jag hade den med mig förrän ungefär nu och vid det här tillfället hade jag alltid haft en kompanion med mig. En person som jag till fullo litade på och vi high-fivade över hur smarta vi var som hade lurat spöket och sagta "aha!" åt det.

Så kom vi till ett annat likadant rum men detta rum innehöll inget spöke men enligt drömmens logik kändes det somom detta rum också var ett pussel så jag gick och pillade på piedestalens kontroller och förändrade rummets färg.

När jag vände mig om såg jag att min kompanion ändrade färg med rummet och när jag såg honom (eller henne, jag minns faktiskt inte) så log denne ett onaturligt brett leende och svaga förnimmelser av huggtänder syntes i mungipan.

Här vaknade jag då med ett kraftigt obehag. Min kompanion som jag (förmodligen) hade haft med mig under händelserna före rummet och under hela nattdrömmen visade sig vara ett spöke med ett ondskefullt leende. När jag vaknade kände jag obehag och en känsla av att vara förrådd.

Jag funderade en god stund på den där känslan och den träffade så rätt i mina tankar om dessa spöken och hamnskiftare. De kan verka som vilka som helst men sedan är de ändå inte vad man trodde att de var. Eller något sådant.

 

Så det här var tre små upplevelser som blev en hel del mycket längre än vad jag hade ursprungligen tänkt men vafan. Ett exempel på hur små avvikelser i vardagen kan förvandlas till nästan vad som helst bara man reflekterar en stund. Vardagens små mirakel i form av regnbågar av snö. Det okända som händer och som man inte riktigt kan förstå och därmed skapar en egen berättelse kring. Eller den overkliga drömmens värld som dyker upp när man minst anar det och när man ligger i mörkret för sig själv.

Egentligen har de tre sakerna ingenting gemensamt.

Publicerad 02.02.2014 kl. 14:22

Top 10 TV-serier 2013

Alright så då borde jag väl börja med de här listorna. I TV-serieväg så har jag tittat på en hel del. Trots det här så har jag ju också låtit bli att titta på en hel del som annars varit hyllat (det är här som man kan säga saker som Justified, House of Cards, Mad Men osv.) men det är ju omöjligt att titta på allting.

Så listan då. (I omvänd ordning givetvis)

10. Elementary

Elementary kändes till en början som en svag kopia av brittiska Sherlock (som inte är på listan eftersom den senaste säsongen började första januari så den hör hemma 2014-listan) men som Sherlocksubstitut är den helt OK och den har även hittat sina egna fötter här och där. Även om hela grejen med 22-episoderssäsonger gör att det alltid nu och då finns litet dödtid.

Men jag har aldrig riktigt följt med kriminalserier så mycket men den här tycker jag fungerar rätt bra.

9. Vikings

History Channel (tror jag) gör vikingaserie om vikingar och som är relativt historiskt korrekt. Mer historiskt korrekt än de flesta andra skildringar åtminstone. Och det är rät tintressant även om tidshoppen är svåra att få grepp om. Det är av samma person som gjorde Tudors och även där var tidshoppen svåra att få grepp om i slutet. Men serien sker under en längre tidsperiod utan att ha "five years later" text på skärmen. Och det tar alltid en stund att komma underfund med vad som händer.

Dock en riktigt intressant berättelse som hanterar vikingar rätt respektfullt. (Och vem tycker inte om att se kristna dö på löpande band?)

8. Parks and Recreation

Parks & Rec har hållit på en längre tid redan men den lyckas för det mesta hålla en hög lägstanivå och det finns hela tiden goda skratt i de olika karaktärernas förfaranden. Jag tänkte först inte alls ha den på listan för jag kom inte ihåg exakt vad som hade hänt i serien det här året men sedan kom jag ihåg att jag åtminstone kom ihåg att den var bra.

7. Misfits

Misfits gick in på sin sista säsong utan en enda skådis kvar från den första. Men det höll hela vägen ändå. Skratt och drama och allt det där. Men framför allt så är Joseph (Joe) Gilgun en helt fantastisk skådis. Inte för att de andra inte också är det. En värdig avslutning även om jag i långa tider saknade Rober Sheehan som också var guld värd och gärna hade sett åtminstone litet av honom.

6. Key & Peele

Sketchshow som det är litet fuskigt att jag lägger här för jag upptäckte den i år och såg hela backloggen vilket gör att allt går in i varandra. Men det här är en sketchshow som litet (hädelse) känns som en modern Monty Python. Det är inte riktigt lika anarkistiskt men det har den där känslan av att ett skämt går någonstans och sesdan går det ännu längre för att sedan kanske sluta utan någon egentlig punchline överhuvudtaget för trots allt var det ju vägen dit som var den absurt roliga delen.

5. Black Mirror

Tredelad brittisk serie som i princip är kortfilmer om... Tja... Olika science fiction teman. Det är kanske svårt att förklara en sådan här antalogiserie men den träffar oerhört bra där den träffar. Andra säsongen var kanske inte riktigt lika bra som den första men trots det så fick så oerhört mycket rätt. Speciellt nästan den första episoden.

4. Boardwalk Empire

Varje år tänker jag att "orkar jag med Boardwalk Empire?" och varje år så upptäcker jag när säsongen är slut att det var värt det. Serien verkar bestå av att långsamt, långsamt, låååångsamt bygga upp något som sedan faller ihop i slutet av säsongen på ett oerhört spektakulärt sätt när alla pusselbitarna till slut klickar fast. Så också den här gången som hade en hel del fokus på en av mina absoluta favoritkaraktärer i serien.

Eller tja, det finns ju flera sådana i den här serien som i princip bara består av sjukt bra skådisar som sitter i ett rum och stirrar på varandra i flera minuter och sedan pratar runt det som de egentligen pratar om.

3. Orange is the New Black

Netflix grej om kvinnofängelse baserat på någon bok tror jag. Jag hade hört en hel del om serien för tydligen gillade alla den men jag lät den vara en stund tills jag i ett svagt ögonblick (lätt inspirerad av min syster som sade att den var helt fantastisk) fick tid för att sitta igenom serien. En serie som kombinerar humor med allvar och intressanta karaktärer... Det är bara bra helt enkelt. Kanske det är så att ju bättre en serie är desto mindre har jag att säga om den.

2. Game of Thrones

Game of Thrones ja. Det hände ju en hel del i allas favoritfantasyserie. Jag hoppas att det är allas favoritfantasyserie för vad kunde vara bättre än det här? Svärd och skäggiga män och litet drakar och sådant. Jo. Det är nog så att jag har mindre att säga ju bättre en tv-serie är...

1. Breaking Bad

Breaking Bad tog äntligen slut och den höll hela vägen. Tredjesista avsnittet var förmodligen det bästa jag någonsin sett i TV-serieväg. Det blir väl inte så mycket bättre än det här.

Publicerad 29.01.2014 kl. 13:48

Listor från år 2013

Nu när januari börjar lida mot sitt slut så kanske jag borde börja fundera på dessa standard "best of"-listor för 2013. Jo jag vet att man egentligen borde göra dem vid årsskiftet men det är ju bättre att göra dem senare då man 1) har läst alla andras listor och därmed kan stjäla deras åsikter och 2) se filmer som kom ut 2013 som man inte hann med under det året.

2) är dock fortfarande under arbete. Det finns så oerhört många filmer jag inte såg förra året att det är riktigt hemskt. Beviset på detta är väl mest i de många olyssnade episoder av /filmcast som jag har eftersom jag har för vana att inte lyssna på deras spoilerfyllda diskussioner av filmer innan jag sett filmerna (förutsatt att jag har minsta intresse av filmen ifråga då alltså).

Jag ser på itunes nu och jag har 22 olyssnade episoder av /filmcast. De flesta från slutet av året då det kom en massa filmer som ännu inte haft premiär här. (eller kanske de har premiär nu i dagarna. Jag tänker på 12 Years a Slave, Her och Wolf of Wall Street som exempel)

Förstås jag är säker på att jag kan hitta på en top10-lista på filmer från 2013 också utan att ha sett allt som jag velat se. Problemet är förstås också att jag egentligen bara sett de största filmerna. Inga gömda godbitar utan istället kan jag säga att "tja... Jag är väl en av få som inte hatade Man of Steel."

Oavsett så med det här inlägget så gör jag ingen topplista ännu (varför skulle jag ha en lista i ett inlägg med namnet "Listor från år 2013"?) utan det är mer ett inlägg där jag säger att jag börjar fundera på att göra litet listor.

En lista har jag ju redan gjort och det var top5 spel. Den hittar ni på LUCcast men jag kommer säkert att sammanfatta den här också bland listorna.

Vilka listor handlar det då om? Nå mest är det väl filmer. Men jag tänkte också att jag skulle ta TV-serier. För sådant har jag sett på nästan onödigt mycket istället. Och sedan någon slumpmässigt vald som passar. Ifjol hade jag Top3 musikstycken som upprepas i duschen. Jag funderade på den också det här året men egentligen är det bara en som jag nynnat på hela året (förutom att jag fortsatt att nynna på de som var i fjolårets lista).

Och det är den här:

Såklart.

Publicerad 24.01.2014 kl. 23:32

Tolkien vänder sig i graven

Igår var det Tolkiens födelsedag. Helt av en händelse. Samtidigt så skedde det årliga Lord of The Rings-tittandet som ett firande av tio-årsjubileumet sedan filmerna kom ut (se även här och här). Den här gången blev det litet senare än vanligt då det var litet bråttom i december. Dock så råkade det ju sig så lyckligt att det var Tolkiens födelsedag.

Förstås den första kommentaren man fäller då är förstås att Tolkien förmodligen inte hade godkänt hela projektet. Filmerna är förstås fantastiska men puristerna tycker givetvis att de ändrar för mycket. Och när det kommer till purister så är Tolkienpurister förmodligen några av de absolut värsta.

Kanske.

Det finns förstås purister av alla slag. Men det har väl att göra med att Ringenpurister är litet äldre och har varit det en längre tid än t.ex. Harry Potter som blev film relativt kort efter att böckerna blivit populära. (må så vara att Ringen också blev film vid ett tidigare tillfälle. Något som de flesta helst glömmer bort)

Ivarjefall så ser man skillnader mellan de gamla ringenfilmerna och de nya hobbitfilmerna. Det är väl någon variant av åldern som tar ut sin rätt. Filmerna är trots allt över tio år gamla och den digitala tekniken har gått framåt en hel del sedan dess. Vilket gör att i de nya filmerna är det (ännu) mer digitala grejer som sker på duken än tidigare och den litet mer verkliga kännbara känslan försvinner.

Det betyder inte att det inte skulle finnas kvar en massa känbar känsla i de nya filmerna. Saker byggs ju verkligen för filmerna för att sedan bli förbättrade digitalt. Men kanske det är litet som men Star Warsfilmerna där förbättringarna digitalt bara fyller ut skärmen med en massa extragrejer som kanske inte hade behövts och som ibland är ivägen.

Det här är något som jag tycker man kanske ser litet i Return of the King också, som ju var den här gångens tioårsfilm. Många av de massiva scenerna är fyllda med "visual gags" där massor av hästar flyger till höger och vänster och det här är i kombination med vad som tydligen är studiofilmade scener med en massa människor i bakgrunden som förmodligen lades dit efteråt.

I hobbitfilmerna finns det mer "visual gags" och mindre av de tystare stunderna. Eller så går de ihop mer och inte har ett så stort gap mellan varandra.

När jag menar gap så finns det i Minas Tirith-striden scenen mellan Häxmästaren från Angmar och Eowyn en hel del som inte händer. Denna duell är långt ifrån huvudstriden och så utanför alltsammans att det nästan känns konstigt. Inte förrän striden är över rinner huvudslaget ihop med duellen igen. Detta sker flera gånger och det fungerar ju egentligen. Det handlar ju om drama och hjältemod.

I Peter Jacksons Midgård har den vanliga människan inget utrymmen. Bara hjältarna ryms med. Hobbit handlar dock om den vanliga människan. Men jag gissar att när det drar ihop sig till slag i tredje filmen så blir det nog samma grej som händer igen när dramatiska dödsfall ska porträtteras.

Publicerad 04.01.2014 kl. 12:53

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.