Vandra en stund

I morse regnade det. Som det har gjort så gott som alla dagar under min semester hittills. Men sedan mitt på dagen lyste plötsligt solen till mitt stora förtret. För när solen lyser mitt på dagen är det svårt att göra något på datorn.

Så jag fick ett plötsligt infall och bestämde mig för att gå ut och gå. Nu är det förstås så att jag brukar gå ut och gå relativt ofta. Det är skojigt och det är ett bra sätt att ha hörlurar i öronen och lyssna på podcasts. Tidigare under de här veckorna så körde jag upp till Forssa och gick omkring där och såg mig omkring. Och dylikt har jag gjort annanstans. Speciellt nu när jag gått igenom så gott som allt i Karis på en fem kilometers radie.

Så jag gick... en väg.

Den blev litet längre än jag tänkt mig. Men det var en väg jag inte gått tidigare, förutom Sannäsvägen som jag nog har vandrat på någon gång men det var när jag var på väg tillbaka redan och bara väntade på att inte behöva gå längre.

Nu gillar jag ju inte att motionera så jag kommer förmodligen att ha sjuka ben i ett par dagar. Det positiva med att gå och inte motionera som folk är dock att man åtminstone inte blir andfådd.

Och faktum är ju att åkrar och sådant strunt är rätt vackert. Jag har gått omkring i stadslandskap och jag brukar njuta av byggnader och diverse annat. Men det är nog också något speciellt bara med att se åkrar som gränsas av litet skog. Man skulle väl hitta ännu vackrare ställen om man inte följde bilvägar men idag orkade jag inte trampa in i någon skog. För man slutar ändå på någons gård eller något sådant.

Det här var väl en sådandär vad-jag-har-gjort blogg. Sådana kan man ju också skriva.

19.08.2013 kl. 19:33

Politiska åsikter

Ibland skulle jag vilja ha åsikter i olika frågor. Det har varit debatt om än det ena och än det andra såhär under sommaren när ingenting riktigt händer annars.

Ta nu t.ex. Rysslands antihomolagar. De är ju idiotiska och ibland tänker jag att jag borde ha en åsikt om dem, men så tänker jag att min åsikt är densamma som alla andras åsikt. D.v.s. det är ju idiotier.

Sedan så bläddrar jag på någon nyhetssida och den första kommentaren man ser är något i stil med "bra, äntligen gör Ryssland något rätt" och då blir jag ju bara litet ledsen och så skulle jag vilja dela med mig av min åsikt. Men jag gör det inte.

För hundratals andra har förmodligen redan gjort det.

Det gäller förstås inte bara det här. Utan det gäller alla möjliga andra halvkontroversiella inlägg. Man ser någon göra något idiotiskt, suckar litet och tänker "lyckligtvis tycker inte så många att det här var smart" men sedan när man läser någon internetkommentar så blir man bara på dåligt humör.

Men samtidigt har jag varit så länge på internet att jag tröttnat på att ha en åsikt och att försöka diskutera med anonyma galningar. Ibland är det roligt, men oftast är det inte.

Men här är en lista på några saker som har upprört mig och/eller fått mig att sucka djupt över hur många idioter det finns.

Saken är ju att många av de här sakerna alltså upprör mig djupt. Men jag brukar mest bara skämta bort det. Säga att, jo, det är ju inte så trevligt men vad kan man göra?

Men man borde ju göra något. Men det enda som jag hela tiden kommer att tänka på att är att trycka ner en granat i halsgropen på folk och det är inte speciellt konstruktivt så istället håller jag käft.

Man brukar säga att alla har rätt till sin åsikt men så är det ju inte. Vissa människor borde inte få säga sin åsikt. Det handlar ju mest om sådana som har fel på en faktabasis. Som anti-vaccinationsmänniskor, evolutionsmotståndare eller Päivi Räsänen.

Det är ju mycket jag blir irriterad på och när jag skriver det här så blir jag bara mer irriterad. Så jag borde ju sluta egentligen. Det som jag egentligen skulle vilja är förstås att göra de människor som jag blir irriterad av irriterade. Men det kommer aldrig att hända. Som jag sade i början så delar jag inte med mig av mina åsikter egentligen. Istället är det väl ett knyta handen i fickan-syndrom.

Nåhväl.

16.08.2013 kl. 11:04

Fotboll

Jag är nog alltid litet sen med att vara aktuell. Det jag egentligen borde skriva om är väl något om hur finlandssvenskar hatar finnar och hur det är så mycket värre än alla de dödshot som finlandssvenskar fått den senaste tiden men istället tänkte jag skriva om fotboll fastän fotbolls-EM tog slut i söndags och jag hade inte ens möjlighet att se semifinalerna och finalen för att jag sysslade med teater.

Så varför då fotboll? Jag har förmodligen skrivit om fotbollens förträfflighet tidigare men eftersom Ratata inte har någon ordentlig arkivfunktion så orkar jag inte gräva fram något sådant eventuellt inlägg.

Men det var en natt som jag blev och fundera på fotbollen och hur många av mina minnen har med fotboll att göra. Så gott som alla lågstadiesommarminnen involverar fotboll i någon form. Det handlade om att spela fotboll så gott som varje dag eller liknande.

Jag har aldrig spelat för något lag i fotboll, det har väl inte riktigt varit för mig. Det är roligt att spela men kanske det är något med att hålla det organiserat som inte är lika tilltalande. Eller så är det bara onödigt.

Dessa fotbollsminnen jag har är oerhört varierande och jag anser att de är ett bevis på hur bred och hur fantastisk fotbollen är som sport. Ja, nu har jag väl skrivit tillräckligt långt intro för vad jag egentligen tänkte göra är att lista några exempelminnen.

Ett nästan nära minne (det är några år sedan redan) är när jag besökte min syster i Skottland där hon var utbytesstuderande och en av de saker jag minns bäst (förutom att det tydligen aldrig regnar i Skottland) är spelandet av fotboll i en park. Det var en hög med andra utlänningar och det var bara fotboll. Fotbollen är på många sätt ett gemensamt språk. Alla i hela världen kan fotboll och det behövs inte mycket för att spela och fotbollen var en gemensam grej som är enkelt att göra bland främlingar.

Ett annat utlandsminne är för litet längre sedan då vi var till Dalarna i Sverige och kanske firade midsommar eller något liknande. Jag minns i princip inget av den resan. Eller jo två saker minns jag. En fotbollsmatch som spelades i sommarnatten, jag har en distinkt minnesbild av att stå någonstans i försvarszon (där jag alltid står) och såg skuggor av spelare som kämpade om boll. Människor som jag till största delen inte kände och kommer förmodligen aldrig att känna. Den andra saken som jag minns är en väg som kurvade åt höger.

Fotbollsmatchen var nog den starkare av de minnesbilderna.

Jag har även mindre fotbollsminnen. Minnen av att sparka boll mot en vägg och agera målvakt på mina egna skott. Minnen av att skapa ett eget fotbollsbrädspel med diffusa regler. Minnen av att spela fotboll med min lillebror. Minnen av olika fotbolls-VM, samlarkort. Jag till och med Football Manager-spelen där jag minns hur jag spenderade långa tider med att simulera matcher samtidigt som jag läste en bok.

Och det är denna bredd som gör fotbollen till den fantastiska sport den är. Vem som helst kan sparka fotboll. Och man kan sparka fotboll med hur många eller få människor som helst. Det krävs liksom inte mycket i form av utrustning.

31.07.2013 kl. 14:20

Körvanor och körstil

Jag vet inte varför men jag har funderat litet på hur jag kör bil den senaste tiden. Sådär litet grann. Jag är en högst medelmåttig förare, det kan jag nog erkänna. Ofta känner jag mig oerhört osäker i okända tätorter. Speciellt då man söker efter ett avtag och har en bil efter sig som säkert bott i tätorten i hela sitt liv och inte kan förstå varför en bil håller sig till hastighetsbegränsningen på 40km/h. Mest har det väl att göra att jag aldrig vill vara ivägen för andra. På stora vägar tycker jag inte om att köra någon riktigt i baken utan jag håller gladeligen säkerhetsavstånd men jag är heller inget vidare på att köra om så ofta är jag den där förargliga andra personen i en bilkö och det känns ju inte heller så bra.

D.v.s. medelmåttig.

Men vissa saker är jag ändå helt OK på. Och det som jag tänkt på är vissa småsaker jag lärde mig i bilskolan och som har fastnat på ett annat sätt än andra saker. Så en lista.

 • Ha högre fart ut ur kurvan än in i den.
  Det här är ju en självklar sak för förare väl kanske. Men för mig var det något som jag först inte riktigt förstod och sedan så förstår jag det precis. Jag kan inte föreställa mig en värld där jag bromsar i kurvorna längre. Men före bilskolan så bromsade jag gärna igenom hela kurvan/svängningen.
  Då menar jag alltså i bilspel till datorn och med cykeln och sådant. (det gäller att komma ihåg att före bilskolan hade jag ingen som helst erfarenhet av motorfordon)
   
 • Om du ser det i sidospegeln kör du inte på det.
  I backningar då. Jag har inte riktigt lärt mig det på motorvägen än. Men när man backar så använder jag så gott som bara sidospeglar. Sällan är det som jag vänder huvudet för att vart jag tagit vägen eftersom speglarna är så mycket mer pålitliga när det gäller precision.
   
 • En erfaren förare set längre fram i körfältet.
  Det här var egentligen en bild som illustrerade att en ny förare lättare fokuserade på saker som var för nära bilen för att man egentligen skulle kunna reagera på dem. Som små hål i vägen och liknande. Medan en erfaren förare såg mer mot horisonten och visste vad som var relevant. Det här försökte jag ta åt mig så fort som möjligt med varierande resultat. Men när min blick vandrar under körning så tänker jag ibland på just den där bilden.

Det här är nu tre saker som jag specifikt kommer ihåg och som egentligen är ganska små saker som bara har fastnat av någon orsak. Det fanns en fjärde också men i skrivande stund har jag glömt bort vad det var.

Ja så finns det ju en sak till om körstilen. När jag är ensam på vägen så kör jag som en galning. Men jag tror att alla gör väl det... Visst?

23.07.2013 kl. 00:02

Tärningar!

Jag kom nyss hem och hemma väntade mig ett paket.

För ett tag sedan (litet på ett halvt år. November/december) så stödde jag dessa trevliga Blood Bowl-tärningar på Kickstarter. Blood Bowl har jag skrivit om tidigare och största delen av mitt Blood Bowlas (det är inte ett ord) har skett på fumbbl.com. Och nu har jag då de officiella fumbbl-tärningarna.

Woohoo.

16.07.2013 kl. 18:43

Finncon and stuff

Förra veckan så var det Finncon och jag var där och hälsade på en liten stund varje dag. Eftersom jag hade teaterföreställningar så kunde jag egentligen bara vara där på förmiddagen under helgen och inte på iltabileet och sådantdär.

Utan istället tog jag för mig av det program som fanns. Tyst och stillsamt som den tysta och passiva deltagare jag är. Och det var en hel del intressant. Jag satt inne på ganska många "skrivarpaneler". Fantastinen Suomi hette den första panelen jag var på på fredagen och den behandlade Finland som backdrop för fantastikberättelser.

Senare på fredagen var jag på Writer's Choice där några författare talade om de olika val de gör när de skriver och en del om skrivprocessen och dylikt och efter det var jag på Finlandssvensk fantasik? Ja tack! med finlandssvenska författare och deras verk.

Alltihop på fredagen. Det som dessa paneler gjorde var ju att halvinspirera mig att åtminstone vilja skriva. Igen. Det skulle ju inte vara första gången. Jag brukade lyssna på I Should Be Writing som innehöll tips om skrivandet och e-mail från lyssnare som alla hade samma problem och inte riktigt kunde skriva fastän de ville.

Sådär som jag. Det hela verkade ganska simpelt och ibland under Nanowrimo så fungerade det också. Det handlar om att ta litet tid för sig att sitta ner och skriva. Tid som jag hellre spenderar med att spela datorspel eller på teaterrepetitioner eller vad jag nu hittar på som ursäkt.

Men litet inspirerad blev jag till att skriva... uhrm... lokal finlandssvensk fantastik. Det skulle vara skoj att försöka sig på noveller som utspelar sig i västnyland eller liknande. Men vi får se när det händer och förmodligen händer det inte alls.

För precis som med bloggen så skriver jag sist och slutligen ganska sällan. De där ursäkterna hänger bara omkring och ofta när jag skriver något så slänger jag det bara för att jag tycker att det "inte är något att ha."

Men vi får se. Finncon var dock otroligt trevligt. Även som passiv medverkande.

15.07.2013 kl. 21:48

Aktiv fotograferare

Jag tömde min* kamera häromdagen och noterade att jag inte hade tömt den på över ett år så där fanns bilder från diverse tidpunkter. Nu är det ju så att jag inte direkt är någon flitig fotograf så över ett år hade jag inte tagit så många bilder egentligen. Men jag ser alltid till att ha kameran i min väska för jag hörde någonstans att "The best camera is always the one you have with you."

Så jag har alltid en kamera med mig så om jag ser något som jag vill ta en bild av så kan jag göra det. Ibland ser jag förstås saker jag vill ta bilder av men sedan ids jag inte. För jag noterar att saker och ting ändå aldrig ser lika bra ut på bild.

Det här noterade jag i min bildsamling. Det finns en hel del... Naturbilder. För jag är ju egentligen fascinerad av hur vackert det är i naturen, idag när jag var ut och gå i solgasset så såg jag solljuset, den blåa himlen och gröna träd i kontrast. Och det var vackert. Men jag vet inte hur man får den känslan på bild så jag grävde inte ens fram kameran som jag hade där i väskan utan traskade vidare i hettan.

Men nu ska jag se till att posta en hög med bilder här på rad. Sådär som jag gjorde en gång för länge sedan då jag också tömde kameran så det kommer väl ett till sådant sedan nästa gång jag tömmer kameran.

Den här bilden var en sådandär bild när jag var ut och gå och så tyckte jag något såg vakert ut. I det här fallet åskmoln och gröna träd som baddade sig i solen. Om jag inte minns fel så började det faktiskt regna ungefär tjugo minuter efter att jag tog bilden. Just innan jag hann hem.

Det här är en bild tagen från en bil som rör sig tror jag. Det är en soluppgång över en sjö som jag tyckte såg rätt bra ut. Men jag tog bara en bild för jag visste att det inte skulle bli något av bilden för det blir det aldrig i dålig belysning i en bil som rör sig. Ingen människa tar en bild under sådana omständigheter.

Men fan ändå. Det ser ju ut som en oljemålning eller något sådant det ser ju hur snyggt ut som helst. Helt i misstag förstås.

Den här bilden togs i vintras under en av de där snöstormarna. Då när det var kallt och drivigt och så.

 

Och sedan några brädspelsbilder. Den första är Sutter's Mill som vi spelade i sommarstugan och där jag fick användning för de PennyGems som jag köpt på Kickstarter. De var användbara som tyngder så att en lätt vindpust inte kunde blåsa bort paffbrickorna.

Den andra bilden är Game of Thrones. Om man vet vad spelet handlar om kan man se på de olika influence-raderna att det är något hus som tydligen tagit all makt. (men de förlorade ändå)

Den tredje är Resident Evil Deckbuilding Game från den första (och kanske enda?) varma dagen i fjol. Någon gång i maj var det.

* Det är egentligen min systers kamera. Jag lånade den och gav den aldrig tillbaka. Jag är relativt säker på att de har en mycket modernare och bättre kamera än den och att de inte saknar den överhuvudtaget.

05.06.2013 kl. 22:45

30-årskris

För ungefär en månad sedan gick jag och fyllde trettio år. Då funderade jag på hurudan 30-årskris jag skulle ha och vad det skulle betyda att ha sådan kris. Givetvis tänkte jag också blogga om det men som det mesta som jag tänker så omvandlas det aldrig till handling. Sådan är jag.

Så idag en månad senare (nästan) så fick jag en födelsedagspresent:

Nu vet jag vad jag ska göra på min semester åtminstone.

03.06.2013 kl. 23:25

Två gånger för en vana

Jag hörde någonstans (så börjar jag oftast allting som jag har hört från källor som inte är speciellt trovärdiga) att man behöver bara göra något två gånger för att det ska bli en vana.

Som vanligt så passar ju sådant tänk ypperligt i ett anekdotiskt tänkande på min sida. När jag skriver blogg en gång om dagen i två dagar så är det en vana. Eller när jag skriver Nanowrimo tvåtusen ord om dagen i två dagar så är det en vana. Jag har funnit ett "flow" och allt är väl.

Förstås tanken med detta "två gånger en vana" gäller ju också när man låter bli att göra något så om man hoppar över en dag när man håller på med något projekt. Kanske för att man är upptagen eller något händer som gör att man inte riktigt kan just den dagen.

Nå det är ok. Men sedan när man gör det samma nästa dag så har man skapat en ny vana. En vana där man INTE gör det som man nyss skapade som en vana. Och även det känns lätt. Man har hittat sitt "flow" och kan låta bli att göra det som man gjorde tidigare utan något som helst problem.

Och poängen? Som vanligt ingen.

02.05.2013 kl. 00:11

Some other things

Förra inlägget om Civilization 5 blev inte riktigt det som jag hade tänkt mig. Det fanns saker som jag hade tänkt skriva om spelet som inte blev skrivna. Istället blev det hela litet av en bråd sammansättning av text.

Orsaken till detta var att jag i bakgrunden hade Spotify och Emilia Ekströms låt på repeat som gjorde att jag tappad bort mig i huvudet. Eller så. Förstås. Nu gör jag exakt samma sak. Men den här gången har jag inte ett ämne att skriva om (eller som jag tänkt skriva om) så nu kommer det bara ett sådantdär stream-of-consciousness-inlägg.

Med musik i bakgrunden som gör att jag inte kan koncentrera mig. Dessutom lagar jag mat samtidigt som jag skriver detta så nu måste jag springa bort till stekpannan för att röra om litet.

(det innehåller bacon)

(givetvis)

Förövrigt så har jag ju ett minilager med öl i kylskåpet. Så att jag alltid har när jag känner för. Förstås jag är ingen stor öldrickare men ibland så kännar man att man behöver och då är det bra att ha. Ivarjefall så råkade jag se litet på den öl som var längst bak i mitt ölförråd och såg en som hade ett bäst före datum i januari. Jag visste inte ens att öl blev gammal. Så därför öppnade jag den nu för att dricka.

För öl har ju inte egentligen bäst före datum. Väl.

Det hemska i det här fallet är ju egentligen att jag lät öl stå så länge. Men tydligen kan också sådant hända. Jag har tänkt litet skriva något om datorspel. Jag spelade igenom Spec Ops för någon vecka sedan. Ett spel som är väldigt omdiskuterat på grund av sitt litet halvnästan antivåldsbudskap som det förmedlar genom ultravåld.

Eller något i den stilen. Det var en intressant upplevelse och jag borde skriva ner mina tankar. Men nu kallar maten igen och jag har hostat fram riktigt tillräckligt med text.

25.04.2013 kl. 19:26

Civilization 5

Över de senaste månaderna har jag spelat en del Civilization 5. Egentligen beror det på hemsidan CivFanatics, där de har ett "Game of the Month" (som givetvis sker två gånger i månaden!). Så jag brukar ladda sparfilen för det och spela.

Så två gånger i månaden sitter jag två dagar och spelar femtimmarssessioner av Civilization 5. Problemet är ju att det är rätt skojigt. Det andra problemet är att Game of the Month är långt över min förmåga att klara av. Jag har bara lyckats vinna en gång och det var när spelet var på en av de enklaste svårighetsgraderna.

Förstås när jag läser hur andra hanterar det så är det klart att det finns system för att klara av det hela och "korrekta" sätt att klara av spelet på svårare svårighetsgrader. Men personligen tycker jag inte att sådant riktigt är skoj. Så istället spelar jag på samma sätt som jag alltid spelat och så förlorar jag.

Men det känns nästan alltid väldigt tight. Och det är så som spelen ska vara och det blir roligare på det viset. Om jag själv skapade spelet istället för att använda GOTM-sparfilen så skulle jag göra svårighetsgraden för enkel och så skulle jag bara vandra rakt över spelet och inte ha roligt alls. Så jag fortsätter spela GOTM.

Även om det alltid tar så väldigt mycket tid...

23.04.2013 kl. 19:09

Good game

I spelens värld (datorspel då) så är det ofta så att man är litet halvartig och avslutar en match med "gg". Good Game. Det är väl åtminstone tänkt som en artighet. En handskakning i slutet av en match men ofta känns det helt betydelselöst.

Sådär betydelselöst som när man låtsas bry sig om hur folk mår och annat mer extremt som man ibland ser på andra sidan atlanten där alla människor verkar vara låtsasartiga hela tiden.

Nu är det förstås så att jag också kastar fram litet GG nu och då. För det är ju det minsta som krävs och chansen är ju att om man inte säger det så kan folk se en som litet av en surpuppa. Men faktum är att när jag säger GG så säger jag det alltid utan att egentligen mena det.

När jag verkligen har njutit av en match och den har varit "good" så brukar jag ta mig tiden att skriva ut några riktiga ord om saken. Bara det lilla som att skriva ut "good game" istället för bara gg känns personligen som om man bryr sig litet på riktigt.

Det mesta nätspelas som jag gjort har varit på FUMBBL och det har en trevlig liten chattruta och eftersom spelet är turbaserat så leder det till att man pratar litet strunt när det inte är ens tur och den andre sedan svarar på sin tur. När en match börjar så är det väl sedvanligt med "gl hf" (good luck, have fun). Men jag som trilskas brukar ju skriva ut hela meningar.

Det är förstås också ett sätt att fiska ut ifall motståndaren är pratsam eller inte.

Så vad vill jag ha sagt? Ingenting väl egentligen. GG finns väl och ska finnas. Men jag tycker att det är litet betydelselöst. Och jag var litet konfunderad när jag först råkade ut för gg och gl hf. Vad svarar man på sådant? "thx"?

Artigheter. Pfft.

03.04.2013 kl. 21:48

FM-ligan i ishockey

Humdidum. Jag såg denna vecka att slutspelen i ishockey börjat. Egentligen såg jag något om det redan förra veckan men det som jag förvånades över var att jag inte brydde mig överhuvudtaget.

Nu är det ju inte så att jag är någonslags anti-ishockeymänniska som hatar sport. Nej jag är en ihärdig bänkidrottare. Efter att jag fått en digibox i julklapp (ingen vits att inte ha någon när det är yleskatt) så satt jag mången veckoslut och såg på skidning och skidskytte.

För inte så värst många år sedan så följde jag ishockey nästan religiöst. Men nu?

För det första så kommer det ju ingen ishockey i TV längre. Allt har flyttats till betalkanaler. T.o.m. ishockey-VM är nu på betalkanal och jag bryr mig inte så mycket att jag skulle betala extra. Dessutom har de olika sätten att följa med ishockey litet försvunnit. Speciellt på det svenska språket. Här vid årsskiftet lade de väl ned Sporthörnan som var min egentligen sista kontakt med ishockeyn.

I Sporthörnan hörde jag åtminstone litet grann om vad som hände i sportvärlden och som podcast betydde det att jag kunde lyssna på den när jag ville efter att den dykt upp i min feed på måndag. (helt appropå så har mitt tidigare så trevliga ylepodcastutbud decimerats. Först upptäckte någon att Hitmen fanns så att vem som helst kunde lyssna på det och ingen hade väl betalat stora pengar för den musiken. Sedan lägger de ned Sporthörnan. Lyckligtvis finns ännu Kvanthopp)

Det är förstås inte bara ishockeyn som är lidande om jag inte råkat i förbifarten hört att Finland skulle spela fotbollskval så hade jag nog missat det också (jag missade det ändå, men jag kom i alla fall ihåg att se efter vad resultatet blivit efteråt). Det är väl så att när jag inte har någon tablå som berättar vad som har hänt eller vad som ska hända så är jag helt ute och cyklar någonstans.

Skidning såg jag bara på för att jag nästan visste att det skulle komma varje helg nästan hela dagen.

Men det var ishockeyn ja. HIFK som jag hejar på föll bort i veckan och så gjorde även Jokerit så man kan ju skratta litet förnöjsamt. Men jag hade ingen aning om att Jokerit hade vunnit grundserien. Jag visste litet om att HIFK hade kvalat i nedre slutspel men att Jokerit vunnit ligan och sedan fallit ut i kvartsfinal. Jag trodde de hade legat i nedre halvan av playofftabellen.

Så liten koll hade jag alltså. Vilket är skamligt. En annan orsak till det är att trots att internet gör allting lättare så är det inte så värst lätt att få de där resultaten. Att gå in på någon ligas officiella sida eller någon tv-kanals hemsida ger ingenting. Realtidsresultat får man inte utan man får veta något först en halvtimme efter att matchen är slut. (en halvtimme är en evighet i internettermer)

Vad gör jag då för att få idrottsresultat i denna moderna värld där vi har streamingteknologi och direktuppkopplingar med alltmöjligt? Jag går in på yles text-tv hemsida och slår upp sportsidan där.

Litet gammaldags men där ser man minuterna spelade och resultaten och det är överskådligt utan att någon plugin mördar webbläsaren (jag ser på dig "resultatservice") eller en sida som är full med onödig fluff.

Det måste erkännas att i somras när det var segling och Petäjä gjorde sitt race i OS så följde jag med det hela på de officiella hemsidorna där mellantiderna uppdaterades nästan omedelbart. Och detta utan någon arma flashapplikation som ändå inte fungerar.

Text-TV är nog bra det. Överskådligt, gammaldags och oerhört fungerande. Plus att fonten ju är mysig.

30.03.2013 kl. 23:34

Att skriva

Igår när jag skrev om Hunger Games så hade jag en poäng som jag ville komma fram med. Men nu när jag ser på inlägget så verkar det mest svävande och inte alls fyllt med den djupa insikt som jag kanske hoppades att den skulle ha haft.

Idag funderade jag då litet på saken och det handlar väl helt enkelt om att jag litet har förlorat den här trevliga uttrycksförmågan i skrift. Istället flyter jag från ställe till ställe i stream-of-consciousness. Och även om det är skoj (och det är ju det som jag också gör nu) så borde jag väl träna litet på att skriva så att texten, om inte annat, åtminstone blir begriplig och för fram de saker som jag har tänkt föra fram.

Det kommer inte att lyckas.

Men i alla fall. (ooh jag ser nu ut genom mitt fönster medan jag skriver och ser månen på väg upp. Då när den är mer gul än vit och eftersom den är full så ser den oerhört... Jag tänkte skriva sexig men det var inte riktigt det ord som jag egentligen tänkte på men vafan)

Alltså. En liten sak till om Hunger Games. Den poäng som jag klumpigt försökte litet komma fram med var alltså den förändring som Katniss Everdeen genomgår på grund av det som hon tvingas utstå under böckerna. Hur mycket jag gillar den förändringen.

Och idag funderade jag också på hur den passar in på ungdomsböcker och sättet de ser på världen. Jag tror det var Cory Doctorow (som skrev For The Win) som kommenterade något om strukturen hos böcker för olika målgrupper.

Nu minns jag inte exakt vad det var men jag tror det var att i barnböcker är allting väldigt svart och vitt. Det finns ingen ambivalens om vilka som är onda och vilka som är goda.

I ungdomsböcker finns en ambivalens och de handlar också ofta om förändring och ett slag mot "status quo". De vuxna försöker kontrollera världen och protagonisten strider mot detta för att sedan i slutet vara med och skapa en ny värld med nya möjligheter och nya hinder.

Sedan i vuxenböcker så strider protagonisten för att återställa något till något som det varit tidigare. Ofta också bestående av tillbakablickar mot en svunnen värld som "var så mycket bättre". Det handlar också ofta om att upprätthålla lag och ordning.

Man kan väl säga att en ungdomsbok följer rebellerna och en vuxenbok följer imperiet.

 

(Nu korsas den låga månen av en takantenn som går rakt igenom mitten på den. Det ser nästan ut som något slags emblem)

28.03.2013 kl. 21:35

The Hunger Games

Jag läste igenom The Hunger Games den här veckan. Eller. Jag läste igenom sista boken i serien. Jag lånade dem av min syster efter några om och men. Först hade jag tänkt läsa bara första boken och vänta på filmen men det gick ju inte alls så jag fick låna de två andra böckerna också.

Första boken tog en liten stund att läsa igenom. Jag visste ju redan vad som skulle hända och kom ihåg filmen så läsningen kändes inte jätteangelägen. Andra boken läste jag igenom på ett dygn. Och tredje boken for väl ungefär lika snabbt (efter någon dags paus där emellan då jag inte hann läsa).

Nu kunde jag ju säga att böckerna var rätt lättlästa och att man lätt kom igenom dem. Men det vore ju bara halva sanningen. Faktum är ju att böckerna egentligen, liksom, kanske, litet grann, är riktigt bra.

Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av litet tankar. Litet grann om våld kanske. För jag gillar ju våldsamheter trots att jag är pacifist (se något gammalt inlägg) och den här bokserien behandlar ju detta perfekt.

Det här är ju trots allt en berättelse om tonåringar som mördar varandra på TV. Lätt blir det till det gottandet som det kommenterar men när Katniss Everdeen (berättaren och huvudpersonen i böckerna) blir konstant jagad av mardrömmar över de som hon mördat. Detta trots att hon sist och slutligen personligen inte mördar riktigt så många som hon kunde ha gjort.

Och alltsammans blir sådär härligt moraliskt grått med ett slut som (spoilerkanske) inte är det lyckliga sagoslut som man ibland förväntar sig. Det är hemska saker som görs och frågan är om det är värt det och ändå är det värt det men det kostar en hel massa. Det handlar i viss mån om uppoffring. Att ge bort sin mänsklighet för att andra ska ha det bättre och annat sådant sentimentalt tjafs som jag är så väldigt svag för.

Jag skrev för litet över ett år sedan tror jag om "filmer som förändrade mitt liv" och jag hade ju litet av en lista på saker som jag funderade på att de "förändrade" mitt sätt att se på saker. Om jag inte redan vore så inrotad i min livssyn så kunde ju den här serien ha varit en sådan. Att sitta där i yngre tonåren och läsa sådanthär kan ju enkelt påverka en och det är ju den publiken som är målgruppen för Hunger Games.

Lyckligtvis så är ju det budskap som den här delar med sig något som jag litet kan stå bakom.

Jag läste annan ungdombsok förra månaden. For the Win. Den var också positivt överraskande och likheterna mellan dessa två böcker är slående. Även om jag förmodar att det bara är jag som ser likheterna...

27.03.2013 kl. 22:35

Yes. Indeed. Jag är Shinan. Real name: Jan Karell. Kallas Jaane. Kallas också en hel del annat ibland. Jag minns sällan namn. Så det är därför som, när jag träffar dig, jag inte kallar dig vid ditt namn för tänk om jag sade fel namn. Det skulle vara litet halvfel. Jag är också raseborgare. Dvs jag kommer från staden Raseborg. De flesta som bor i Raseborg är dock inte raseborgare. Men några finns det väl. Det finns också ett antal raseborgare som inte bor i Raseborg.